Lajčak:Najvažnija saradnja sa Hagom

Izvor: B92, 19.Jun.2010, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak:Najvažnija saradnja sa Hagom

Za EU kada je u pitanju Srbija i dalje je u prvom planu saradnja s Haškim tribunalom, kaže za Glas Amerike ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

"Glavni tužilac Bramerc nam je rekao da je saradnja na zadovoljavajućem nivou, iako njegov izveštaj nije bio pozitivan kao pre šest meseci", rekao je on.

"Ali, na osnovu izveštaja doneta je odluka da Srbija može da ide u proces ratifikacije SSP-a. Nije to nikakvo veštačko ubrzavanje, već normalan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << korak u tom procesu", istakao je on.

Sa druge strane, kaže Lajčak, Srbija traži da njena aplikacija za članstvo bude prosleđena u Evropsku komisiju, ali u tome nije dobila podršku.

Rečeno je da taj proces treba da se razvija korak po korak.

Lajčak, koji je bio izaslanik Evropske unije za crnogorski referendum o nezavisnosti, kao i visoki predstavnik u BiH, ocenio je da je četiri godine od proglašenja nezavisnosti Crna Gora napredovala i napravila značajan korak u dobrom pravcu.

"Danas je Crna Gora na putu ka Evropskoj uniji i NATO i jedna je od najnaprednijih država u regionu", ocenio je on.

!Sa gledišta EU, Crna Gora je jedna uspešna zemlja koja, naravno, ima svoje probleme vezane za administrativne kapacitete, korupciju i slično. Ali, to ne izlazi iz nekog okvira koji je uobičajen za ovaj region!, istakao je on.

Ono što je važnije za Crnu Goru jeste da ima snažnu vvadu koja ispunjava svoje obaveze koje je preuzela. To je jako važno. Dakle, Crna Gora je ozbiljan i pouzdan partner, rekao je Lajčak.

Lajčak tvrdi da se BiH i danas suočava sa problemima koji su postojali i dok je on bio Visoki predstavnik, kao i da su centralna pitanja te države - ustavne promene, odnos države prema entitetima i stvaranje funkcionalne države.

"BiH nije u krizi, ali previše sporo ide napred", konstatovao je Lajčak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.