Kušner: Turska posle Zapadnog Balkana u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2009, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kušner: Turska posle Zapadnog Balkana u EU

STOKHOLM - Francuski šef diplomatije Bernar Kušner izjavio je danas u Stokholmu da Turska nije prva na listi zemalja za prijem u Evropsku uniju, pošto u EU treba najpre uvesti čitav Zapadni Balkan.

Kako je javila italijanska novinska agencija Ansa, Švedska, predsedavajuća EU, ponovila je podršku ulasku Turske u Uniju, ali su drugi evropski partneri, među kojima Francuska, potvrdili svoje zalaganje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za "privilegovano partnerstvo" sa tom zemljom.

"Za sada otvaramo jedno po jedno poglavlje pregovora, a za to je potrebno vreme", istakao je Kušner na neformalnom sastanku šefova diplomatije EU sa turskim ministrom spoljnih poslova Ahmetom Davutogluom.

Ministar Davutoglu je naveo je da je "ohrabren" podrškom zemalja kao što je Švedska, ali je istovremeno ukazao da sumnje koje su izrazile neke druge evropske zemlje prete da ugroze proces unutrašnjih reformi u Turskoj, pošto jačaju antievropska osećanja među tamošnjim stanovništvom.

Novinske agencije podsećaju kako pored Francuske i Nemačka, najmnogoljudnija članica EU ima sumnje u pogledu prijema Turske, zemlje sa preko 70 miliona stanovnika, koji su u velikoj većini muslimani.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kušner: Bombardovanje civila velika greška

Izvor: NaDlanu.com, 07.Sep.2009, 13:54

STOKHOLM, 5. septembar 2009. (Beta-AFP) - Francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner ocenio je danas kao "veliku grešku" to što je NATO u petak bombardovao cilj na severu Avganistana gde je poginulo 90 ljudi, mahom civila. Kušner je zatražio da se označe odgovorni za to bombardovanje....

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.