Kurc: Ne smemo da ćutimo dok se Turska širi kroz Balkan

Izvor: B92, 21.Avg.2017, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc: Ne smemo da ćutimo dok se Turska širi kroz Balkan

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc založio se za ubrzavanje pristupnog procesa EU zemalja Zapadnog Balkana.

On je izrazio zabrinutost zbog sve većeg uticaja muslimanskih zemalja u tom regionu, pre svega Turske, ali i Saudijske Arabije.

“U Sarajevu ili Prištini se, na primer, ženama plaća da potpuno zabrađene izlaze na ulicu, kako bi promenile sliku u gradu”, kazao je on.

Kurc je istakao da se to ne sme bez delovanja gledati.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
S tim u vezi, šef austrijske diplomatije je rekao da bi trebalo ubrzati pristupni proces, kako bi se Turska i druge sile držale pod kontrolom.

EU, iako je trenutno potresena događajima kao što su Bregzit, migrantska kriza ili terorizam, ne sme ispustiti iz vida Zapadni Balkan”, kaže Kurc.

On je istakao da se radi o regionu sa mladim državama, u kojem je došlo ponovo do rasta tenzija između zemalja ili različitih naroda.

“Zbog toga moramo dalje igrati aktivnu ulogu u ovom po EU veoma važnom regionu. Moramo podržati reforme i borbu protiv radikalizacije, kao i ponuditi verodostojnu evropsku perspektivu”, naglasio je Kurc.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kurc: Ne smijemo da ćutimo dok se Turska širi kroz Balkan

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Avg.2017

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc založio se za ubrzavanje pristupnog procesa EU zemalja Zapadnog Balkana...On je izrazio zabrinutost zbog sve većeg uticaja muslimanskih zemalja u tom regionu, prije svega Turske, ali i Saudijske Arabije...“U Sarajevu ili Prištini se, na...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.