Kuper poziva na uklanjanje barikada

Izvor: Blic, 26.Dec.2011, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuper poziva na uklanjanje barikada

Činjenica da će ljudi sada moći da putuju slobodno na ili kroz teritoriju druge strane je dobra vest za sve, poručio je danas posrednik Evropske unije u pregovorima Beograda i Prištine Robert Kuper, ukazujući na potrebu da sve barikade bezuslovno budu uklonjene.

"Ovo je upravo razlog zašto je dijalog pokrenut – da bi se poboljšao život ljudi. Pored toga, sloboda kretanja je jedan od osnovnih principa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU, tako da koraci u smeru ostvarenja slobode kretanja čine Balkan u celini više evropskom oblašću", ocenio je Kuper u pisanoj izjavi. To će, naglasio je, koristiti svima koji vide svoju

budućnost u EU.

Sporazum predviđa da će građani moći da putuju na ili preko teritorije druge strane uz ličnu kartu, a na prelazu će dobiti ulazno-izlazni dokument.

U početnom periodu, prelazi Jarinje, Merdare i Mučibaba će biti otvoreni za prelazak po ovom novom sistemu, a aranžman će postepeno početi da se primenjuje i na svim ostalim prelazima.

Automobili sa tablicama Srbije koje su izdate osobama koje žive u Srbiji, kao i automobili sa KS tablicama izdatim na Kosovu, moći će da prelaze slobodno na teritoriju druge strane i da kroz nju prolaze.

Na obe strane će na prelazima biti ustanovljen sistem naplate osiguranja za vozila, a osobama koje upravljaju vozilima sa RKS tablicama na prelazima će se izdavati privremene tablice.

"U ovom kontekstu, EU još jednom ističe potrebu da sve barikade budu bezuslovno uklonjene i da se to odnosi na svakoga", navodi se u izjavi Kupera.

Povezane vesti: Kuper: Sever je ekstreman slučaj, dijalog se uskoro nastavlja Albanac ubio Srbina i dvojicu ranio jer nisu hteli da mu prodaju kuću Ivanović:Tri ključna elementa za dogovor sa Kforom Kfor proširio zonu kontrole na Jarinju Brisel i dalje ne pristaje da prelazi ka Kosovu budu tema rasprave

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.