Kuper: Fusnota o Kosovu se netačno tumači

Izvor: S media, 13.Jun.2012, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuper: Fusnota o Kosovu se netačno tumači

Evropski posrednik u dijalogu Beograd-Priština Robert Kuper izjavio je danas da dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova mora u potpunosti da se primeni, uz opasku da nije pravilno tumačenje da u natpisu ispred kosovske delegacije mora da piše puna odrednica utvrdjena fusnotom u tom dogovoru.

Robert Kuper je na skupu o približavanju Kosova EU rekao da su i pitanja srpskih izbeglica sa Kosova i imovine >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << privatnih lica i srpskih kompanija takodje deo dijaloga koji vode Beograd-Priština.

Pregovori Nikolić-Jahjaga, de fakto priznanje Kosova

EU: Priznanje Kosova nije uslov za EU

Stefanović: Nemam ništa protiv uključenja Srba u pregovore

Posrednik EU je na okruglom stolu u Centru za evropsku politiku u Briselu ocenio da je jedan od razloga zategnutosti to što Srbi na severu Kosova ne veruju vlastima u Prištini i strahuju od njenih mera.

On je kazao da su razlozi takodje i kriminal i zastrašivanje Srba, što je, prema njegovom tumačenju, još lakše činiti ako postoji pritisak spolja i dodao da to nije isto kao situacija u Severnoj Irskoj.

Kuper je ocenio da će kroz dijalog Beograd-Priština bez sumnje doći do ravnopravnijih odnosa dve strane, a uzvraćajući na tvrdnju u raspravi da neke članice EU koje ne priznaju Kosovu to nameravaju ipak da učine, Kuper je rekao da ne veruje da će do toga doći, zaključivši opaskom da je to pitanje koje spada u širu bezbednost Balkana.

Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da tema regionalnog predstavljanja nije sprovedena zbog različitog tumačenja onoga što je dogovoreno u Briselu, dakle da li fusnota ide na tablicu ili ne.

Zvaničnik Evropske komisije zadužen za Kosovo, Rut Van Enk rekao je da će sutra vlastima u Prištini biti podnesena "mapa puta" za očekivani dijalog sa EU o viznoj liberalizaciji.

On je dodao da se u ovom trenutku radi i na dovršetku studije o izvodljivosti za jedan vid Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP) EU-Kosovo.

Potpredsednik vlade u Prištini Petrit Seljimi rekao je na skupu da se rešenje problema severa Kosova može naći kroz punu primenu Ahtisarijevog plana.

Na pitanje kakve će posledice imati izjava kosovskog premijera Hašima Tačija da će biti okončan "nadzirani suverenitet Kosova" i da će zbog toga biti menjan kosovski ustav, Petriti je uzvratio da se time ni na koji način neće uskratiti dosadašnja prava Srbima na Kosovu.

On je ocenio da se iz Beograda vodi sračunata propaganda da je Kosovo crna rupa i neuspela država, opovrgavši to rečima da "Kosovo u suštini postaje uspešna priča za Evropu i svet".

(Beta)

Foto:Beta

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kuper: Fusnota o Kosovu se netačno tumači

Izvor: Mondo, 13.Jun.2012

Evropski posrednik u dijalogu Beograd-Priština Robert Kuper izjavio je danas da dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova mora u potpunosti da se primeni.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.