Kunders: Priština mora da sprovede sporazum

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Feb.2016, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kunders: Priština mora da sprovede sporazum

Holandski ministar spoljnih poslova i predsedavajući EU Bert Kunders izjavio je danas, na debati u Evropskom parlamentu o nacrtu rezolucije o Kosovu, da vlasti u Prištini moraju da ostvare napredak u dijalogu sa vlastima u Beogradu i naglasio da je "sada vreme da Kosovo primeni svoj deo postignutog sporazuma".

Kunders je naglasio da je "održan redovni sastanak premijera Srbije Aleksandra Vučića i Kosova Ise Mustafe" i dodao da se "čini da taj proces sada ide u dobrom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << smeru".

Poslanici Evropskog parlamenta razmotrili su danas u Strazburu nacrt rezolucije o Kosovu u kojem se pozdravlja potpisivanje sporazuma o pridruživanju Kosova s Evropskom unijom, dogovor u dijalogu o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, a posebno sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

Kunders je još rekao da se oko vizne liberalizacije EU za građane Kosova dosta napredovalo, ali da i dalje ima osam ključnih polja na kojima mora još dosta da se radi.

Komesar Evropske unije za proširenje i susedstvo Johanes Han podvukao je da Evropska komisija pridaje ključni značaj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da, kako je rekao, "Kosovo mora sprovesti postignute sporazume sa Srbijom i raditi na sklapanju novih sporazuma".

Han je naglasio da je sukob opozicije i vlasti na Kosovu naneo previše štete, navodeći da opozicija mora odustati od korišćenja nasilja u političke svrhe.

Komesar je predočio da vlasti u Prištini moraju obezbediti uslove da specijalna veća i tužilaštvo suda za ratne zločine na Kosovu sa sedištem u Holandiji počnu blagovremeno da rade.

"To je od presudnog značaja za međunarodnu sliku i evropsku budućnost Kosova", zaključio je Han.

Izvestilac za Kosovo, austrijska poslanica i potpredsednica EP Ulrike Lunaček je naglasila da se postignuti sporazumi u dijalogu Beograda i Prištine moraju sprovesti u delo, ali da, kada se radi o formiranju Zajednice srpskih opština, treba voditi računa da to bude u skladu sa primedbama Ustavnog suda Kosova.

Poslanik EP Edvard Kukan usprotivio se predlogu austrijske poslanice navodeći da "EU mora uspostaviti zajednička merila za sprovođenje dogovorenog u Briselu i za Beograd u za Prištinu".

Evropski poslanici upozorili su da Kosovo ne sme ostati "crna rupa" na Zapadnom Balkanu i apelovali su na predstavnike vlasti i opozicije u Prištini da ne koriste nasilje u političke svrhe.

U predloženoj rezoluciji, o kojoj će EP sutra glasati, navodi se takođe da bi priznavanje Kosova od strane pet zemalja EU koje ga još nisu priznale pomoglo jačanju stabilnosti u regionu, olakšalo normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i ojačalo kredibilitet EU u spoljnoj politici.

EP u rezoluciji izražava zabrinutost zbog nedovoljnog napretka u rasvetljavanju sudbine velikog broja nestalih.

Takođe se pozdravlja potpisivanje sporazuma o pridruživanju Kosova s Evropskom unijom kao moćan podstrek sprovođenju reformi.

Ponovo se, međutim, naglašava zabrinutost zbog "izostanka bilo kakvog napretka u borbi protiv korupcije na visokoj ravni i organizovanog kriminala, kao i nepostojanja rezultata u istragama i presudama".

Pozdravlja se činjenica da je nekoliko srpskih verskih i kulturnih spomenika koji su uništeni 2004. renovirano i pozivaju sve strane, uključujući kosovske i srpske valsti, srpsku zajednicu na Kosovu i SPC da pronađu sistem za promociju, zaštitu i očuvanje kosovskog verskog i kulturnog nasleđa koje treba da bude tretirano kao zajedničko evropsko nasleđe.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Vreme za primenu dogovora

Izvor: Danas, 03.Feb.2016

Ministar inostranih poslova Holandije Bert Kunders i evropski komesar za..susedsku politiku i proširenje Johanes Han poručili su danas, prilikom debate u Evropskom parlamentu o Rezoluciji o Kosovu, da je vreme da Priština sprovede svoj deo dogovora..iz dijaloga sa Beogradom...Kunders, šef diplomatije...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.