Kulturna pozadina samita RF-EU

Izvor: Vostok.rs, 05.Jun.2012, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kulturna pozadina samita RF-EU

05.06.2012. -

U svetu nema mnogo gradova, koji se mogu uporediti s Sankt-Peterburgom u iskustvu stvaranja fantastične kulturne pozadine za različite međunarodne forume, koji se održavaju ovde, u Severnoj Palmiri. Sada grad prihvata učesnike samita RF-EU. Evo podataka o tome, kako je Peterburg dočekao taj događaj.

Pre nego počnu romantične bele noći, posle trogodišnje rekonstrukcije u centru grada je otvoren Letnji park. On je jedan od najčuvenijih znamenitosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Peterburga, prvi regularni park, uređen u 18. veku u ondašnjem glavnom gradu Rusije. Danas je izgled Letnjeg parka blizak prvobitnom. 8 fontana je obnovlenjo prema starim crtežima, kao i oranžerija, i letnji paviljoni. Čuveni peterburški Ruski muzej i Letnji park, pripremio je razgledanja za posetioce, danas je moguće prošetati parkom s radiovodičem. Restaurator Ljudmila Voroncova je uverena da je uspelo obnoviti Letnji park u obliku, koji je bio pre 300 godina za vladavine imperatora Petra Prvog – osnivača Peterburga.

Hteli smo da pokažemo ono, šta je zamislio Petar. Inače, iz mnogih razloga nije bilo ostvareno sve, što je zamislio Petar, formirajući grad. Recimo, u Letnjem parku smo pokušali da obnovimo maštu Petra, njegov ponos.

Između ostalog, imperator je nazivao svoj Letnji park povrtnjakom, zato su restauratori obnovili i leje za povrće. Sada će se u Letnjem parku uzgajati kupus i krompir, a u staklenoj bašti – limuni i narandže, kao i u doba Petra.

Raskošni, neponovljivi dvorci Peterburga ovih junskih dana primaju međunarodni muzički festival. U salama je publika, koja mora da uvažava dres-kod. Na pozornici su čuveni muzičari, ove godine su to zvezda svetske operske umetnosti Hose Kura, poznati pijanista iz Italije Đovani Beluči, američki rosinijevski tenor Lourens Braunli, italijanska operska diva Kjara Taidži. Rukovodilac festivala Marija Safarjanc priznaje da istorijski dvorci Peterburga kao da su stvoreni da se u njima svira velika muzika.

Naš festival je poseban, on je enterijerski, najlepši, - tvordi Marija. - To je čarobno, kada na koncert u dvorac dolazi elegantan svet. U dvrcima se bolje sluša muzika. Čitava ta atmosfera, plemenitost, poreklo – veoma talentovani ljudi su gradili Peterburg! Svaki dvorac ima svoje tajne.

To su samo dva događaja u kulturnoj lepezi Peterburga u junu. Osim toga, Sankt-Peterburška filharmonija održava festival Muzička kolekcija, a Marijinski teatar festival Bele noći. Čak i kada se ide ulicama grada moguće je naići na umetnost: u Peterburgu se održava međunarodni festival uličnih pozorišta Jelagin park. To je kulturni život kulturne prestonice Rusije.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.