Kukan: Srbija primer približavanja EU, ali

Izvor: B92, 20.Jun.2018, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kukan: Srbija primer približavanja EU, ali

Brisel -- Predsedavajući Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije u EP Eduard Kukan smatra da je Srbija primer regionu kada je reč o procesu približavanja EU.

Kukan je u debati posle prvog predstavljanja nacrta izveštaja o Srbiju u Evropskom parlamentu ocenio da Srbija dobro napreduje u okviru pristupnih pregovora. "Primer Srbije pokazuje transformativnu moć pristupnog procesa i daje primer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << regionu", naglasio je Kukan

On je naveo da je važno to što su predstavnici Srbije posvećeni procesu pristupanja Uniji kao i ambicioznom datumu pristupanja 2025. godine.

”Ako žele da uspeju u toj ambiciji, pred državom je vrlo ambiciozan reformski proces. Fokus bi trebalo da bude na vladavini prava i pravosuđu, radu demokratskih institucija, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, civilnim slobodama, slobodi medija i dobrosusedskim odnosima”, poručio je Kukan.

On je podvukao da Srbija mora da održi visoke standarde i pokaže konkretne rezultate u refomskim procesima prevashodno u pravosuđu, javnoj administraciji, u efikasnosti rada Parlamenta, u medijskim slobodama i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Moramo da očekujemo ozbiljniji fokus srpske vlade na ovim pitanjima, kao i brže usklađivaje srpske spoljne politike za evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom. Iako razumem poziciju srpske valsti potrebno je da vidimo više opredeljenja posebno u situaciji gde se EU takmiči sa drugim silama u region”, kaže Kukan.

Eduard Kukan je naglasio da je posebno bitna normalizacija odnosa Srbije sa Kosovom i zatražio od EEAS evaluaciju ispunjenosti obaveza obe strane. Kukan je pozvao vlasti u Srbiji da rade na jačanju svesti građana o praktičnim rezultatima evrointegracija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kukan: Srbija primer u regionu, pokazati konkretne rezultate

Izvor: RTS, 20.Jun.2018

Predsedavajući Odboru za Stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije u Evropskom parlamentu Eduard Kukan smatra da je Srbija primer regionu kada je reč o "transformativnoj moći" procesa približavanja EU. . Eduard Kukan je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.