Izvor: B92, 14.Sep.2012, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kriza u EU veći rizik od Kosova"

Beograd -- Ambasador OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos kaže da su ekonomska i politička kriza u Evropi veći bezbednosni rizik od krize na Kosovu.

On je rekao i da je Srbija načinila važne korake na putu ka EU.

Kipreos je, gostujući na RTS, istakao da je Kosovo više pitanje stabilnosti nego bezbednosti i da će ono postajati sve manji bezbednosni rizik kako se zemlje regiona budu približavale >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU.

S druge strane, on je ocenio da, ukoliko ne bude brzog odgovora na političku krizu u Evropi, koji se odnosi na sprovođenje mera i reformi u društvima Jugoistočne Evrope, to pitanje bi moglo da postane bezbednosno, jer ekonomska kriza, kako je rekao, očigledno nosi takve rizike.

"Ne govorim isključivo o ratu, ali može biti efekata destabilizacije... Ovo je fantastični scenario, ali vlade moraju brzo da preuzmu mere u tom pravcu", kazao je Kipreos.

Prema njegovim rečima, nastavak proširenja EU je ključ rešenja problema, jer u regionu ne postoji ni jedna zemlje koja ne želi integraciju EU.

"Svi žele da budu deo istog kluba, svi imaju iste težnje i kreću se ka tom cilju", kazao je Kipreos.

On je naglasio da bi zajednička budućnost u EU trebalo da bude baza za rešenje kosovske krize.

Na konstataciju da se na tom putu više ustupaka traži od Srbije, nego bilo koje druge zemlje i da dijalog, kada je Srbija u pitanju, počinje sa porukom Zapada da treba prihvatiti realnost na Kosovu, Kipreos je rekao da "Srbija mora da prihvati stvarnost".

"Ne možete da rešite međunarodne ili nacionalne probleme, zovite ih kako hoćete, a da ne prihvatite stvarnost... Za uspešnu diplomatiju, da bi se zaštitili interese zemlje, morate da prihavatite činjenice i bazirate diplomatske napore na njima. Bojim se da je greška nas na Balkanu što smo toliko opsednuti istorijom i živimo više u prošlosti nego u budućnosti. Moramo se više okrenuti budućnosti, naša prošlost ostaje tamo gde jeste", istakao je Kipreos odgovarajući na pitanje da li razume istorijsku važnost Kosova i Metohije za srpski narod.

Govoreći o koracima koje Srbije treba da preduzme u naprednom periodu, Kipreos je rekao da reforma pravosuđa traži mnogo više rada.

"To je slaba tačka", ocenio je Kipreos i dodao da treba raditi na vraćanju poverenja između sudija i tužilaca i lidera u pravosuđu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.