Krivični zakoni važni za evrointegracije

Izvor: Politika, 24.Sep.2010, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivični zakoni važni za evrointegracije

Krivično zakonodavstvo u najvećoj meri usaglašeno sa međunarodnim pravnim standardima, kaže Slavica Đukić-Dejanović

Puna usaglašenost zakonodavstva, a naročito krivičnih zakona, sa standardima Evropske unije neizostavan je uslov za članstvo Srbije i svih drugih zemalja u EU, rekla je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović juče na 47. redovnom godišnjem savetovanju Srpskog udruženja za krivičnopravnu teoriju i praksu pod nazivom „Krivično >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zakonodavstvo Srbije i standardi EU“.

„Narodna skupština Republike Srbije, kao nosilac zakonodavne vlasti, uspela je da krivično zakonodavstvo u najvećoj meri usaglasi sa međunarodnim pravnim standardima, što je svakako u funkciji efikasne borbe protiv kriminaliteta. Samo u poslednje dve godine, usvojili smo više od 20 zakonskih predloga iz krivičnopravne oblasti“, rekla je Slavica Đukić-Dejanović.

Pored izmena i dopuna osnovnih zakona, kao što su Krivični zakonik i Zakonik o krivičnom postupku, Skupština je donela i niz zakona u ovoj oblasti, koji regulišu izvršenje krivičnih sankcija, oduzimanje imovine proistekle iz krivičnih dela, zatim odgovornost pravnih lica za krivična dela suzbijanja organizovanog kriminala, sprečavanje terorizma, trgovine ljudima, kao i Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije.

„U okviru borbe protiv prekograničnog kriminala, terorizma i trgovine ljudima i drogom i borbe protiv korupcije u zemlji i čitavom regionu posebnu pažnju treba posvetiti dešavanjima na Kosovu i Metohiji. Za uspeh borbe protiv kriminalaca na KiM bilo bi neophodno da UN i EU preduzimaju efikasne mere radi suzbijanja kriminala i sprečavanja njegovog širenja na ostale zemlje u regionu”, rekla je Slavica Đukić-Dejanović.

Rut van Rin, šef odeljenja za vladavinu prava misije OEBS-a u Srbiji, podržala je napore naših stručnjaka na utvrđivanju predloga novog zakonika o krivičnom postupku i naglasila da krivično pravo ima centralno mesto u reformi zakonodavstva.

Profesor dr Goran Ilić sa Pravnog fakulteta u Beogradu, koji je nedavno izabran za sudiju Ustavnog suda Srbije, najavio je da će rasprava o nacrtu zakonika o krivičnom postupku, koji ima 610 članova, biti održana u sva četiri apelaciona suda u Srbiji.

Seminaru na Zlatiboru, koji organizuje Srpsko udruženje za krivičnopravnu teoriju i praksu, prisustvuje oko 400 sudija, tužilaca, advokata i pravnih stručnjaka.

Aleksandra Petrović

objavljeno: 25/09/2010

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na usvajanje čekaju 63 zakonska predloga Vlade Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2010, 13:01

BEOGRAD -..Poslanike republičkog parlamenta uoči nastavka rada i povratka u poslaničke klupe, posle dva meseca letnje pauze, u skupštinskoj proceduri čekaju 63 zakonska predloga Vlade Srbije...Parlamentarci bi u skupštinske klupe, kako je Tanjugu rekla predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.