Izvor: B92, 20.Sep.2010, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kritikovana slovenačka diplomatija

Ljubljana -- Najveća slovenačka opoziciona stranka SDS ocenila da Ministarstvo spoljnih poslova Slovenija vodi pogrešnu politiku prema zapadnom Balkanu.

SDS navodi kao argument neuspeh pri kandidaturi slovenačkih kandidata za diplomatsku službu pri EU, jer nijedan od predloženih Slovenaca nije izabran za nju.

SDS, koji vodi Janez Janša, smatra da je odgovorno ministarstvo koja je poslalo "nepromišljene, nepregledne i politički pristrasne kandidature" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i predlagalo na kojim bi mestima njihovi kandidati trebalo da rade.

Odazivajući se na oštre kritike koje je, zbog neizbora slovenačkih kandidata, predsednik Slovenije Danilo Tirk uputio Evropskoj uniji, SDS smatra da je Slovenija najpre morala da predloži iskusne, stručne i kandidate koji imaju renome u EU.

"Nikako nisu smeli da nameću kandidate koji su, baš u odlučujućim trenucima, rušili evropsku politiku prema zapadnom Balkanu", piše najveća slovenačka opoziciona stranka i dodaje da je na odluku šefice diplomatije EU Ketrin Ešton da ne izabere nijednog slovenačkog kandidata sigurno uticala i činjenica da spoljna politika Slovenije prema zapadnom Balkanu u poslednje vremen nije bila uspešna.

Kao neuspešne poteze aktuelne spoljne politike Slovenije prema zapadnom Balkanu, SDS navodi nepromišljenu slovenačku blokadu Hrvatske u njenim pregovorima sa EU i neuspešnu organizaciju susreta lidera država zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja.

Šefica diplomatije EU Ketrin Ešton je u sredu objavila spisak 29 imenovanja na položaje u diplomatskoj službi EU. Među novoimenovanim ambasadorima EU nema nijednog Slovenca, uprkos tome što su se u drugi krug izbora probila dva od četiri kandidovana, za ambasadorske položaje u Albaniji i Makedoniji, na koje je Slovenija računala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.