Kreće izgradnja Južnog toka

Izvor: Politika, 06.Dec.2012, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kreće izgradnja Južnog toka

Sutra na obali Crnog mora počinje polaganje cevovoda koji bi do 2017. trebalo da u EU dostavi 63 milijarde kubika gasa iz Rusije

Gradnja magistralnog gasovoda Južni tok, kojim će se gas iz Rusije dopremati u Evropu, počeće sutra kod kompresorske stanice „Ruskaja” na sto metara od obale Crnog mora u mestu Anape.

Tokom decembra izgradnja Južnog toka trebalo bi da počne i u Srbiji. Naša zemlja biće prva na trasi gasovoda koja će započeti radove postavljanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kamena-temeljca za gradnju kompresorske stanice u Bačkom Dobrom Polju.

Za završetak gasovoda kapaciteta 63 milijarde kubika gasa biće potrebno između 400.000 i 450.000 tona cevi.

Predviđeno je da trasa gasovoda ide od ruske luke Novorosijsk, po dnu Crnog mora, do bugarske luke Varna, preko Balkanskog poluostrva, Srbije, Mađarske, do Austrije i Italije.Gasovod bi u Srbiju iz Bugarske trebalo da uđe kod Zaječara, a da izađe kod Subotice, na granici sa Mađarskom. Projekat predviđa da Južni tok u dužini od 3.600 kilometara ide kopnenim putem, od nalazišta gasa u Rusiji do ruskog dela crnomorske obale, u okolini grada Novorosijska. Nakon toga, gasovod bi išao po dnu Crnog mora, u dužini od 900 km, do bugarske obale, a zatim kopnenim putem ka granici Srbije.

Nosilac izgradnje deonice gasovoda Južni tok kroz Srbiju je rusko-srpsko preduzeće „Južni tok Srbija” sa sedištem u Švajcarskoj, u kom ruski „Gasprom” ima 51 odsto vlasništva, a srpsko državno preduzeće „Srbijagas” 49 odsto. 

Projekat predviđa da Južni tok u dužini od 3.600 kilometara ide kopnenim putem, od nalazišta gasa u Rusiji do ruskog dela crnomorske obale, u okolini grada Novorosijska. Nakon toga, gasovod bi išao po dnu Crnog mora, u dužini od 900 kilometara, do bugarske obale, a zatim kopnenim putem ka granici Srbije.

Ceo projekat trebalo bi u prvoj fazi, do kraja 2015, da osigura godišnji transport oko 32 do 33 milijarde kubika gasa do potrošača u južnoj Evropi, a dve godine kasnije, kada bude pušten u rad i drugi cevovod, dvostruko veću količinu tog energenta. U gradnju Južnog toka biće uloženo, prema najnovijim procenama, oko 24 milijarde evra.

Kapacitet gasovoda kroz Srbiju iznosiće oko 40 milijardi kubika gasa godišnje, a očekuje se da će u našoj zemlji biti čvorište za snabdevanje regiona gasom, ka Republici Srpskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji, a možda i dalje. Projekat Južni tok kroz Srbiju najveći je investicioni projekat u poslednjih šest decenija.

S obzirom na to da je reč o nacionalnom projektu potrebno je da se do kraja godine donese zakon o Južnom toku koji bi trebalo da reguliše i pitanje eksproprijacije zemljišta i ubrza izradu dokumentacije i procedure izdavanja dozvola za izgradnju.

Prema prvim informacijama očekuje se da će godišnji prihod od tranzita gasa kroz Srbiju biti oko 200 miliona evra.

Prema podacima „Srbijagasa”, procenjena vrednost izgradnje oko 470 kilometara gasovoda kroz Srbiju je oko 1,7 milijardi evra, kapacitet će biti 40 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, a na radovima će biti zaposleno oko 2.000 ljudi.

ZavršetkomJužnogtokaočekujesepoboljšakvalitetsnabdevanja gasom, konkurentnija cenaienergetskastabilnost. Gradnjom Južnog toka Srbija bi mogla, kako je najavio Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa” da dobije prve gasne centrale.

– Ideja je da izgradimo najmanje četiri takve centrale u Srbiji koje bi trošile do dve milijarde kubika gasa godišnje i proizvodile toplotnu i električnu energiju za potrebe velikih gradova poput Beograda i Novog Sada, kaže Bajatović.

J. Petrović

objavljeno: 06.12.2012.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra počinje gradnja “Južnog toka”

Izvor: TimockeVesti.net, 06.Dec.2012

U petak počinje da se realizuje najveći projekat u Evropi - izgradnja velikog gasovoda od Anape, na obali Crnog mora. Na delu kroz Srbiju biće uposlena i domaća operativa. U Anapi, na obali Crnog mora, na kompresorskoj stanici “Ruskaja”, u petak počinje izgradnja “Južnog toka”. Investicija...

Nastavak na TimockeVesti.net...

Simboličan početak izgradnje gasovoda Južni tok

Izvor: Beta, 07.Dec.2012, 08:23

ANAPA, 7. decembra 2012. (Beta) - Varenjem dve cevi na mestu na kome je planirana izgradnja kompresorske gasne stanice "Ruska" nedaleko od Crnog mora, u petak simbolički počinje izgradnja morskog dela gasovoda .

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.