Koštunica: Novi uslov EU može biti Vojvodina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2012, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Novi uslov EU može biti Vojvodina

SUBOTICA -

Ideja o politici neutralnosti je ideja o politici samostalnog odlučivanja Srbije o njenoj budućnosti, kazao je predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica, predstavljajući u Subotici svoju knjige "Zašto Srbija, a ne Evropska unija".

Koštunica je rekao da knjiga predstavlja temelj programa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << DSS koja ulazak u EU sagledava kao potez kojim bi Srbija izgubila suverenitet i jedan veliki deo teritorije - Kosovo.

"Pristupanjem EU Srbija bi platila cenu teritorijalne celovitosti", rekao je Koštunica i ocenio da bi EU, postavljajući nove uslove, počela da otvara i pitanje drugih teritorija kao što je Vojvodina.

On je izrazio uverenje i da je jedan od uslova pristupanju EU i pristupanje NATO, čime bi se Srbija, rekao je, morala odreći i politike vojne neutralnosti.

EU bi Srbiji nametnula i prihvatanje kulturnih i moralnih obrazaca, vrednosti i standarda koji bi podrazumevali reviziju istorije i prihvatanje za srpsku tradiciju neprihvatljivih vrednosti, rekao je lider DSS.

"Time bi bila ugrožena suština demokratije, a to su nacionalne države, gde je demokratija i nastala. Neprihvatljiv je zahtev Evrope za slabljenje nacionalnih država. EU se pretvara u uniju nadnacionalnih entiteta i to bi bio veliki udarac za Srbiju", rekao je autor knjige.

Koštunica kao jedino rešenje vidi politiku neutralnosti kroz nacionalno jedinstvo kako bi se rešili svi ključni problemi u državi. To bi, kako je istakao, morao biti prvi zadatak nove vlade i nove skupštine.

"Time bi i pitanje Kosova bilo zamrznuto, a vremenom bi politiku neutralnosti proširili i na druge države i saveze država. Svajcarska i Norveška su neutralne, nisu članice EU, pa ipak postoje", naveo je predsednik DSS.

Rešenje koje nudi DSS u odnosu na EU je ekonomski sporazum, a kao dodatni argument za politiku neutralnosti iznet je stav da je EU zasićena i da su sve češća protivljenja čelnika država EU njenom proširenju.

"Ovo što sada radi vlast u Srbiji je izmeštanje iz njenog prirodnog pravca. Srbija nikada nije pripadala ni zapadu ni istoku", zaključio je Koštunica.

Na promociji knjige govorili su i Časlav Koprivica, Kosta Čavoški i Aleksandar Popović, koji su ocenili da je knjiga u formi intervjua sa Vojislavom Koštunicom u suštini jedan celovit politički program.

"Politika EU prema Srbiji je politika ponižavanja, a vlast se ponaša kako bi se ponašali podanici neke despotije, a ne slobodni ljudi", ocenio je Časlav Koprivica.

Kosta Čavoški, koji je optužio sadašnju vlast u Srbiji da liči na vlast Benita Musolinija, kazao je da se Srbija suočava sa novim uslovima za pristupanje EU, a Aleksandar Popović je ocenio da je Srbija u poslednjih stotinu godina svoje istorije lutala i vodila računa više o drugima nego o sebi.

Promocija knjige "Zašto Srbija, a ne Evropska unija" održana je u punom amfiteatru Otvorenog univerziteta u Subotici, a publika koja nije mogla da uđe, tribinu je mogla da prati i na video bimu u holu ispred amfiteatra.

Na promociji nije bilo omogućeno publici da postavlja pitanja.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.