Koštunica: Nemamo interes za EU

Izvor: RTS, 10.Apr.2012, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Nemamo interes za EU

Srbija nema ekonomski interes da uđe u Evropsku uniju, već treba da sa zemljama članicama zaključuje posebne ugovore, poručio lider DSS-a Vojislav Koštunica.

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica izjavio je da Srbija nema ekonomski interes da uđe u Evropsku uniju, već treba da sa zemljama članicama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zaključuje posebne ugovore.  

"Prema EU se moramo odnositi sa stanovišta interesa, a nama je bitno da trenutno nemamo interes da budemo član. Šta će prodati naša industrija na tom tržištu ili poljoprivrednici kada znamo kakve su tamo subvencije? Članstvo isključuje i najbolji ugovor koji imamo za izvoz u Rusiju", rekao je Koštunica na predizbornom skupu u Šapcu.

Lider DSS i kandidat te stranke za predsednika Srbije naveo je da su izbori odluka između dva puta: ka EU ili "ka slobodi".

"Pred nama su dva puta, jedan smo videli kakav je i taj je pogrešan ka EU, a drugi je put ka svom razvitku i slobodi. Krene li se pogrešnim putem da EU nema alternativu, onda je sve uzalud i gubimo integritet i dostojanstvo", ocenio je Koštunica.

Nešto ranije, Koštunica je okupljenima u parku u Zvezdarskoj šumi, poručio da je politička neutralnost drugo ime za razvoj Srbije i da ona ne treba da postane član nijednog političkog saveza, pa ni Evropske unije, ali da sa svima treba da sarađuje.

Koštunica je ponovio da Srbija ne treba da postane članica EU i da on ne govori o negativnom odnosu o Uniji, već o potrebi da Srbija "diše punim plućima i povrati svoju dušu".

"I to je najbolji način kroz političku neutralnost da se i razvoj Srbije omogući i da ona bude slobodna", istakao je Koštunica.

Prema njegovim rečima, još jedna preteća opasnost od članstva u EU je ta što će Srbija pre ulaska u Uniju morati da uđe i u NATO, kao što su to učinile sve članice od 2004. godine.

"Srbija treba da se okrene sebi da se razvija slobodno vodeći računa o svojim interesima", rekao je Koštunica i dodao da ta stranka ne nudi prazna obećanja, već rešenja problema koji su mogući, realni i ostvarivi.

Katastar svih šuma

U Zvezdarskoj šumi, predstavljajući program te stranke za ekologiju na nivou grada Beograda, kandidat DSS-a za gradonačelnika Aleksandar Popović rekao je da će ta stranka napraviti katastar svih šuma, izvorišta i zagađivača u Beogradu, kao i Fond za zaštitu životne sredine.

"Napravićemo katastar svih šuma i katastar svih izvorišta u Beogradu i nijedno drvo i izvorište neće više nestati pod pritiskom i udarom građevinskih investitora. Napravićemo i katastar zagađivača i to je ono što Beogradu treba kao bi na najsavremeniji način mogli da kontrolišemo zagađenje životne sredine", rekao je Popović.

On je poručio da će DSS, ukoliko dođe na vlast, otpočeti i rešavanje problema otpadnih voda u Beogradu i dodao da je za taj projekat potrebno 400 miliona evra.

Potpredsednik DSS-a Nenad Popović ocenio je da bi ukidanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom bilo štetno po ekonomske interese Srbije.

"Proglašenje političke neutralnosti znači očuvanje najboljeg ekonomskog sporazuma koji Srbija ima jedina u svetu, a to je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom. Evropski zvaničnici su najavili da će Srbija morati da se odrekne tog Sporazuma sa Rusijom ako želi da nastavi sa dubljim integracijama u EU", upozorio je Popović.

"Ako ostane politički neutralna, Srbija zadržava Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom koji nam omogućava da više od 95 odsto domaćih proizvoda izvozimo u Rusiju bez carina. Zahvaljujući tom sporazumu izvoz naše zemlje u Rusiju svake godine raste za više od 50 odsto", istakao je Popović.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija nema interes da uđe u EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Apr.2012

Predsednik Demokratske stranke SrbijeVojislav Koštunica izjavio je u utorak da Srbija nema ekonomski interes da uđe u Evropsku uniju, već treba da sa zemljama članicama zaključuje posebne ugovore.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Koštunica: Srbiji ne treba Evropska unija

Izvor: Vesti-online.com, 11.Apr.2012, 04:50

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica kaže da Srbija nema ekonomski interes da uđe u Evropsku uniju, već treba da sa zemljama članicama zaključuje posebne ugovore..."Prema EU se moramo odnositi sa stanovišta interesa, a nama je bitno da trenutno nemamo interes da budemo član. Šta će prodati naša...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.