Koštunica: EU ne zna šta će sa sobom

Izvor: Vesti-online.com, 27.Mar.2012, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: EU ne zna šta će sa sobom

Predsednik opozicione Demokratske stranke Srbije (DS S) Vojislav Koštunica izjavio je danas u Vranju da je interes Srbije da kroz različite ugovore razvija saradnju sa Evropskom unijom, ali da bude politički neutralna u odnosu na Uniju i druge saveze.

Koštunica je na izbornom skup DS S-a, na kome je predstavljen program stranke "Zašto Srbija, a ne Evropska unija" ocenio da je kandidatura Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za članstvo u EU dobijena "po visokoj ceni" i da je "politički beznačajna".

"EU u ovom trenutku ne zna ni šta će sama sa sobom, u njoj ima članica prvog, drugog i trećeg reda, ako Srbija dođe do toga da postane članica, možete misliti u kom redu bi bila", kazao je Koštunica.

Prema njegovim rečima, smisao neutralnosti Srbije u odnosu na EU ne predstavlja konfrontaciju, ni izolaciju, "već je jedina prava osnova za ekonomski oporavak zemlje i saradnju sa svim zemljama, uključujući i Evropsku uniju".

"Srbija ne sme da se odrekne Kosova i Metohije i to je najvažniji razlog za političku neutralnost. Za to ćemo se boriti koristeći najdelotvornije sredstvo - pravo, kako domaće tako i međunarodno, Ustav Srbije, i Rezoluciju 1244 koja precizira da je Kosovo sastavni deo Srbije", rekao je Koštunica.

On je naveo da "Srbija ne može da spreči odluke velikih sila ali da, kako je ocenio, "ni na koji način ne sme biti saučesnik u pravljenju nezavisne države Kosovo".

Bivši predsednik SRJ i premijer Srbije dodao je i da pitanje statusa Kosova treba zamrznuti i sačekati povoljnije uslove. On je naveo da osim političkog postoji i ekonomski razlog zašto je DS S protiv članstva Srbije u EU, navodeći da je, od 2008. godine kada je potpisan, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbiji doneo 500 miliona evra gubitka.

"Na evropskom putu Srbija je dužna da izvrši liberalizaciju spoljne trgovine, da našu poljoprivredu izloži udaru dobro subvencionisanih poljoprivreda zapadnih zemalja. Moraće da se raskine i Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom koji nam nudi velike pogodnosti", kazao je Koštunica.

On je naveo i da je "ideja političke neutralnosti vezana i za ideju vojne neutralnosti, jer su sve države koje su postale članice EU prethodno morale da postanu članice NATO-a".
Pogledaj vesti o: Vranje,   Vojislav Koštunica

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DSS: Visoka cena kandidature

Izvor: RTS, 27.Mar.2012

Interes Srbije je da kroz različite ugovore razvija saradnju sa EU, ali da bude politički neutralna u odnosu na Uniju i druge saveze, rekao lider DSS-a Vojislav Koštunica u Vranju. Kandidatura za članstvo u EU dobijena "po visokoj ceni i politički je beznačajna", smatra Koštunica. ..Predsednik...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.