Koštunica: Čeka nas poraz u UN

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jul.2010, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Čeka nas poraz u UN

Lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica smatra da je uzrok poraza u Međunarodnom sudu pravde pogrešna politika vlasti Srbije da EU nema alternativu, ocenjujući da je predlaganje rezolucije Generalnoj skupštini UN pogrešan korak.

"Od početka smo upozoravali da je pogrešan pristup da se traži mišljenje MSP-a. Sledeći >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pogrešan korak jeste da se suprotno mišljenju MSP, predlaže rezolucija Generalnoj skupštini UN, koja može naneti teži i dalekosežniji poraz Srbiji", rekao je Koštunica za "Danas".

Podneti tužbe zbog priznanja nezavisnosti Kosmeta

Koštunica je rekao da bi u trenutnoj situaciji najcelishodniji potez bio podnošenje tužbe Međunarodnom sudu pravde protiv makar jedne države koja je priznala Kosmet i da se saopšti da bi tužba mogla biti podneta i protiv država koja sada nameravaju da priznaju Kosmet.

On smatra da sadašnja vlast pravi kardinalnu grešku kada pitanje Kosmeta iz Saveta bezbednosti, gde zahvaljujući principijelnoj podršci Rusije Srbija ima stvari pod kontrolom, izmešta u Generalnu skupštinu gde se odlučuje većinom, a sve to još posle ovakvog mišljenja MSP-a.

Koštunica ocenjuje da se uprkos javnim i jasnim upozorenjima da se srlja u provaliju, nastavlja pogrešna politika, kao da se traži alibi za potpuni slom i uništenje svake mogućnosti da se Srbija i u budućnosti bori za Kosmet.

"Srbija je, dok je vodila državotvornu politiku, dakle do proleća 2008. godine, uspela da obezbedi suštinski važnu stvar - da se u Savetu bezbednosti neće menjati Rezolucija 1244, koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Uspeli smo da obezbedimo podršku Rusije, tako da smo u Savetu bezbednosti, gde Rusija ima pravo veta, stvari držali u našu korist. Istina je da nije bilo pravih pregovora, ali zato nema ni promene Rezolucije 1244, a samim tim ni članstva Kosmeta u UN", rekao je on.

Koštunica je rekao da "neupitna politika da Evropska unija nema alternativu" može dovesti do velikog poraza od koga će se Srbija dugo oporavljati.

"Srbija ne može kratkoročno gledano da promeni stav zapadnih sila koje su tutori lažne države Kosmet. Ali, državotvorna politika bi mogla mnogo toga da sačuva i postupno da popravlja stvari u našu korist", naveo je on.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.