Kosovo samo pod imenom UNMIK-a?

Izvor: Vesti-online.com, 01.Mar.2010, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo samo pod imenom UNMIK-a?

Kosovo će, na regionalni samit koji 20. marta u Kranju organizuju Slovenija i Hrvatska, biti pozvano pod imenom "Kosovo-UNMIK" ili "UNSB 1244", piše "Koha Ditore", pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu. Taj format odabran je da se obezbede učešća Srbije na skupu, ali i Španije, zemlje koja predsedava Evropskoj uniji, navodi list.

List "Lajm", pod naslovom "Nema predstavljanja Kosova kroz UNMIK" piše, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << međutim, da prištinske vlasti smatraju da je, od dana jednostranog proglašenja nezavisnosti od strane albanskih lidera u južnoj srpskoj pokrajini 17. februara 2008. godine, njeno predstavljanje kroz UNMIK okončano i kategorički odbacuju da na regionalnim konferencijama budu pod oznakom UNMIK.

Zamenik premijera Hajredin Kuči je rekao da predstavljanje "Kosova u inostranstvu mora biti u skladu sa Ustavom Republike Kosovo".

"Kosovo sad ima svoj Ustav, svoje institucije i svako predstavljanje će biti u punoj saglasnosti sa Ustavom, političkim i legalnim položajem koji Kosovo ima", rekao je Kuči.

Skup lidera balkanskih zemalja i institucija EU organizuju slovenački premijer Borut Pahor i njegova hrvatska koleginica Jadranka Kosor, a diplomatski izvori u Briselu su naveli da je konferenciju podržao i španski premijer i predsedavajući EU Hoze Luis Sapatero, koji je izrazio spremnost da učestvuje.

Međutim, kasnije su diplomatski izvori naveli da je Španija pogrešno razumela ideju, uz ocenu da sastanak kod Ljubljane nema nikakve veze sa EU, već je samo sastanak regionalnih lidera.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.