Kosovo rampa prema EU

Izvor: S media, 16.Avg.2010, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo rampa prema EU

Najuticajnije članice EU traže rešavanje kosovskog pitanja kao dodatni uslov za dalje integracije naše zemlje.

Brisel se sprema da udari još jedan klip u točkove našim evropskim integracijama. Kako ”Novosti” saznaju u diplomatskim krugovima, pet uticajnih članica EU - Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Belgija i Holandija - pokušaće da upotrebe našu kandidaturu kao sredstvo pritiska na >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srbiju pred raspravu u Generalnoj skupštini UN o Kosovu i u toku nje.

Očekuje se da se ovim zemljama priključe i ostale evropske države koje su priznale nezavisnost KiM, tako da je mala verovatnoća da će Savet ministara EU na prvom sledećem zasedanju u septembru razmatrati našu aplikaciju za članstvo.

- EU, u principu, teme razmatra ”u paketu”. Glavni haški tužilac Serž Bramerc srešće se sa ministrima na jesen, a za novembar je planirano i objavljivanje izveštaja Evropske komisije o napretku u procesu proširenja. Odluka po pitanju kandidature teško da će biti doneta pre toga - objašnjavaju za ”Novosti” u belgijskom predsedništvu, u čijoj je nadležnosti ovo pitanje.



Rat pismima


Srpski emisari nastavljaju svoju misiju i do sada su zvaničnicima u većini od 55 zemalja uručena pisma predsednika Tadića s porukom da ne odstupe od svojih stavova i ne priznaju nezavisno Kosovo. Ni Priština ne miruje - kosovski predsednik i premijer Sejdiju i Tači uputili su pismo zemljama članicama UN i međunarodnim organizacijama od kojih traže da priznaju nezavisnost i odbace rezoluciju Srbije.

Mogućnost da se prosleđivanje naše kandidature odloži za kraj godine najavio je i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić. On kaže da su neke članice EU poslednjih meseci počele da povezuju dva odvojena procesa - traženje rešenja za Kosovo i evropske integracije. Takođe je naglasio da stav Srbije ostaje nepromenjen - nikada nećemo priznati KiM, ali ni odustati od EU.

Iako najnoviji pritisci iz Brisela imaju cilj i da eventualno izdejstvuju povlačenje srpske rezolucije o Kosovu, zvanični Beograd takvu opciju ne razmatra, čak ni po cenu da se na duži rok ”zamrznu” naše evropske integracije.

- Sve je očiglednije da je ono što je donedavno bilo isključivo tehničko pitanje - prosleđivanje naše kandidature Savetu ministara EU - sada u potpunosti prebačeno na politički teren - tvrdi za ”Novosti” prof. Tanja Miščević, član Vladinog saveta za evropske integracije.

Ona kaže da sada nije najvažnije baviti se ”prebrojavanjem” koliko i koje zemlje pokušavaju da spuste rampu već da sve napore treba uložiti da se ponovo uspostavi partnerski odnos sa Briselom i dođe do kompromisa oko kosovskog pitanja.

Profesor međunarodne politike Predrag Simić smatra da će to ići veoma teško:

- Očekujem da će narednih meseci jačati front u EU koji će listi uslova za integracije dodati rešavanje problema Kosova.

D. M. - G. Č.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.