Kosovo neće u EU kao deo Srbije

Izvor: B92, 21.Avg.2012, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kosovo neće u EU kao deo Srbije"

Beograd -- Nijedan deo Kosova, čak ni severni koji je pod kontrolom Beograda, neće ući u EU zajedno sa Srbijom, ocenio je Danijel Server, američki stručnjak za Balkan.

"Ne sumnjam da će mnoge od 28 članica EU (trenutnih 27 i Hrvatska, koja će ući dogodine) insistirati na tome da Srbija bude jasna u pogledu svojih suverenih granica. Čini se da Nemačka insistira na tome pre nego što EU objavi zvanični datum početka pregovora", napisao je Server na sajtu Peacefare.net.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Server je u tom tekstu pokušao da odgovori svojim kolegama sa društvene mreže "Tviter" (Twitter) na pitanje zašto Srbija može postati članica EU bez Kosova, a RS ne može bez Federacije BiH.

Prema njegovim rečima, Evropska unija isključivo prihvata članstvo suverenih država i "Srbija može postati članica bez Kosova, jer je Srbija suverena država".

"Republika Srpska nije suverena, a neće ni biti. Ali time se postavlja i pitanje zašto RS ne može biti suverena država. Bolja formulacija tog pitanja bi bila: Govoreći o reintegraciji-nezavisnosti... zašto se Republika Srpska ne može odvojiti od Bosne i Hercegovine i postati samostalna, ili se pridružiti Srbiji", dodao je on.

Server je ocenio da je njegov kolega u SAIS (Sćool of Advanced International Studies) Majkl Helcel "ponudio moralni argument".

"Republika Srpska, koja zauzima 49 odsto teritorije Bosne i Hercegovine, proizvod je kampanje etnčkog čišćenja tokom rata u Bosni (1992-1995). Manji broj nesrpskog stanovništva je uspeo da se vrati. Halcel tvrdi da medjunarodna zajednica neće i ne bi trebalo da prizna suverenitet političkog entiteta koji je nastao na osnovama ratniih zločina i teških kršenja ljudskih prava. Ovo nije ono što ja tvrdim, iako se slažem s Majkom u osnovanosti ovog predmeta", istakao je Server.

On je, međutim, podsetio i da su kosovski Albanci progonili Srbe s područja južno od reke Ibar i da se relativno mali broj njih vratio.

"Ipak, SAD i oko 90 zemalja priznalo je suverenitet Kosova. Postoje mnoge razlike, kako po stepenu tako i po principima, između ova dva slučaja, ali ne očekujem da će ih moje kolege sa Tvitera ceniti", napisao je.

Prema Serverovom mišljenju, nezavisnost RS bi neizbežno dovela do podele BiH na tri dela.

"Južni delovi kojima dominiraju Hrvati takođe bi se otcepili od Bosne, što bi ostavilo ono što moje kolege iz Stejt departmenta nazivaju 'neodrživim ostatkom islamske države koja bi postala podloga za iranski terorizam'", ocenio je američki stručnjak za Balkan.

Nezavisnost RS ponovo bi podstakla bosanski rat, jer bi, kako je obrazložio Server, svaka etnička grupa prisvajala teritoriju koju smatra svojom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Server: Nijedan deo Kosova neće ući u EU sa Srbijom

Izvor: Blic, 21.Avg.2012

Beograd - Nijedan deo Kosova, čak ni severni koji je pod kontrolom Beograda, neće ući u Evropsku uniju zajedno sa Srbijom, ocenio je danas Danijel Server, američki stručnjak za Balkan i profesor na vašingtonskom Džon Hopkins univerzitetu. .."Ne sumnjam da će mnoge od 28 članica EU (trenutnih...

Nastavak na Blic...

Server: Nijedan deo Kosova neće ući u EU sa Srbijom

Izvor: S media, 21.Avg.2012

Nijedan deo Kosova, čak ni severni koji je pod kontrolom Beograda, neće ući u Evropsku uniju zajedno sa Srbijom, ocenio je danas Danijel Server, američki stručnjak za Balkan i profesor na vašingtonskom Džon Hopkins univerzitetu..."Ne sumnjam da će mnoge od 28 članica EU (trenutnih 27 i Hrvatska,...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.