Kosovo kao Severna Irska

Izvor: RTS, 21.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo kao Severna Irska

Beograd neće moći da se pridruži EU dok ne reši status Kosova i dok ne da garanciju da Srbija neće sprečiti Kosovo da postane član EU, tvrde britanski diplomatski izvori. Najbolje bilo ono rešenje koje je primenjeno na Severnu Irsku, smatraju u Londonu.

Priznavanje nezavisnosti Kosova neće biti postavljano kao uslov Srbiji sve do njenog ulaska u Evropsku uniju (EU), ali Beogradu mora biti jasno da neće moći da se pridruži EU pre nego što reši odnos prema >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosovu i ne bude data garancija da Srbija neće sprečiti Kosovo da postane član EU, piše danas novosadski "Dnevnik", pozivajući se na diplomatske izvore.

"Niko u EU neće postaviti Srbiji uslov da prizna Kosovo da bi dobila status kandidata ili početak pregovora o članstvu u EU. Beograd vrlo dobro zna da s evropske strane ima na raspolaganju nekoliko "mirnih" godina da privede kraju pregovore o ulasku u EU", rekli su ti izvori.

Od Beograda se samo očekuje da ne politizuje stvari koje su bitne za ekonomski razvoj Kosova, kao što su učešće Prištine u regionalnim vidovima saradnje poput CEFTA ili Energetske zajednice i slično.

"Budući da su se srpske vlasti tokom pregovora o statusu Kosova bavile samo teritorijalnim pitanjima i bile totalno nezainteresovane za sudbinu Srba na Kosovu, red je da nova vlast promeni redosled važnosti i stavi kosovske Srbe na prvo mesto", rekao je za "Dnevnik" izvor blizak britanskom Forin ofisu.

Britanski predlog za rešenje problema

"Mi mislimo da bi najbolje bilo ono što je primenjeno za Irsku i Severnu Irsku, jer kao što smo videli, i Velika Britanija i Irska su ušle u EU, a da nisu u potpunosti rešili pitanje Severne Irske. Takođe, zbog toga ni jedna strana nije trpela štetu", rekao je taj izvor.

S obzirom na to da je i Irska ušla u EU s Ustavom iz 1937. godine, u kojem je imala odrednicu da je i severni deo Ostrva deo nacionalne teritorije, ali i član u kojem se eksplicitno naglašavalo da zakoni Irske važe samo na južnom delu ostrva, Dablin je eksplicitno priznao faktičko stanje - da nema kontrolu nad Severnom Irskom.

Britanska ideja za Kosovo bi bila da Srbija ostavi u svom Ustavu Kosovo kao formalni deo nacionalne teritorije, uz priznavanje da tamo postoji nezavisna vlast u odnosu na Beograd, u smislu da svaki građanin rođen na Kosovu ima pravo da bude deo "srpskog naroda" i da se Srbija i Kosovo mogu ponovo ujediniti, ali samo u miroljubivom procesu uz većinski pristanak naroda i u Srbiji i na Kosovu.

"Na taj način, Srbija bi bila motivisana da radi na što bržoj integraciji Kosova u EU, a s druge strane, Srbi na Kosovu bi bili dvostruko zaštićeni kao građani, odnosno državljani ne samo Kosova već i Srbije", smatra sagovornik "Dnevnika".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dnevnik: Kosovo kao Severna Irska

Izvor: B92, 21.Dec.2008

Novi Sad -- Srbija neće moći da se pridruži EU pre nego što reši odnos prema Kosovu i ne da garancije da neće sprečiti Kosovo da postane član EU, piše novosadski Dnevnik... "Niko u EU neće postaviti Srbiji uslov da prizna Kosovo da bi dobila status kandidata ili početak pregovora o članstvu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.