Kosor: Hvala braniteljima za podršku ka EU

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jun.2011, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosor: Hvala braniteljima za podršku ka EU

Približavanje Hrvatske članstvu u Evropskoj uniji je "primer i nadahnuće" za ostale zemlje Zapadnog Balkana da snažno nastave reforme na putu u Uniju i dokaz da EU poštuje datu obavezu da će te zemlje stupiti u redove EU čim ispune nužne uslove.

To su danas u Briselu saopštili predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, pošto su lideri EU dali >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zeleno svetlo za okončanje pregovora o članstvu sa Zagrebom.

Predsednica hrvatske vlade Jadranka Kosor je na zajedničkoj konferenciji za štampu naglasila rešenost Hrvatske da unapredi sve teške reforme do sad sprovodene da bi polovinom 2013. konačno mogla i potpisati sporazum o članstvu sa EU.

Kosor je navela da želi da poruči ostalim državama regiona da će im "Hrvatska, kad postane članica EU, moći davati još čvršću potporu na evropskom putu".

"Smatramo da je to jedini pravi put za trajni mir, stabilnost i napredak na jugoistoku Evrope", navela je ona.

Hrvatska premijerka je istakla da je to "istorijski dan i najveći poklon za Hrvatsku" uoči 20-godišnjice nezavisnosti te zemlje.

Jadranka Kosor je dodala da "posebno želi da zahvali hrvatskim braniteljima koji su najzaslužniji i za stvaranje slobodne, nezavisne, demokratske i evropske Hrvatske".

"A i moram reći da su nam oni davali punu potporu na evropskom putu", rekla je Jadranka Kosor.

Barozo je istakao da je Hrvatska pokazala da kad neka zemlja ispuni stroge uslove Brisela, EU onda ispuni obaveze preuzete Programom iz Soluna o prijemu svih država regiona u članstvo.

"Evropska perspektiva Zapadnog Balkana je veoma stvarna i to je značajan doprinos miru, pomirenju i stabilnosti tog regiona", zaključio je predsednik Evropske komisije.

Van Rompej je predočio da je "Hrvatska pokazala da se, uz političku volju, snažan nacionalni jedistven stav i predan rad, mogu prebroditi senke prošlosti i napredovati ka članstvu u EU, a mi potvrđujemo svoje opredeljenje za evropsku budućnost celog regiona".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.