Korupciju treba uništiti

Izvor: BKTV News, 24.Feb.2012, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korupciju treba uništiti

Korupcija je sistemska bolest današnjeg sveta. Korupcijom se obrću hiljade milijardi dolara i evera koji ostaju plen moći i bogatstva oligarhija, kompanija i pojedinaca, nasuprot siromaštvu većeg dela sveta.Korupcija je izvor nevidljive moći sa vidljivim posledicama.
Anketa „Evrobarometar“ koju je objavila Evropska komisija pokazuje da 74% građana EU smatra da je korupcija veliki problem na svim institucionalnim nivoima. Dubine korupcije u samoj EU po oceni anketiranih >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << je oko 73% .
Kada je reč o stavu prema sopstvenoj zemlji, najkritičniji su Grci – 98% njih je ubeđeno da im je država korumpirana; najbolje mišljenje o svojoj zemlji imaju Danci – samo 19% njih smatra da im je vlast podmitljiva. Nemačku tako vidi – 57% Nemaca.
Korupcija u Srbiji je poseban fenomen i ona je ukalkulisana u politku, ekonomiju, javnu upravu, posebno u trgovinu . Protiv korupcije govore sve partije i vlade, a kad se dođe na vlast onda se korupcija tretira kao „kućni ljubimac”.
Puna su usta političara protiv korupcije. Politička korupcija je najteža, jer ona otvara vrata ekonomskoj , pravnoj i društvenoj korupciji u celini. Politička korupcija je nekontrolisana moć partija na vlasti i njihovih oligarhija . Srbija se nije mnogo pomerila u korupciji od vremena vladavine Miloševića što ukazuje na doslednost politike po principu „gde ja stadoh ti produži“… Tako se Srbija svrstala na 86. mesto među 183 države u kojima je indeks korupcije meren.
Politička korupcija je netaknuta, došlo se do srednjeg nivoa, a partijski vrhovi su se izdigli iznad parlamenta i politička kasta čuva sebe u sistemu koji bi se mogao nazvati „partitodespotija“.
Povlačeći predizborni potez Vlada Srbije se opredelila na ograničavanje marže na osnovne životne namirnice i to 10 odsto. Podaci govore da je sadašnja i prethodna vlada tolerisala bogaćenja malog broja trgovaca-tajkuna u visini marže za osnovne životne namirnice.
Tako na primer marža u trgovinama na brašno iznosila je 55 odsto, na šećer 37,6 odsto, na ulje 33,5 odsto, na kratkotrajno mleko 20, 8 odsto.
Vlada je, dakle, preko svojih lobija dozvoljavala i do pet puta bogaćenje trgvinskih tajkuna bliskih vlasti.To nije bilo tretirano kao sistemska korupcija.
Bivši ministar trgovine i poljporivrede dr Slobodan Milosavljević i Saša Dragin bili su ispred „žutog preduzeća” lobisti za tajkune u proizvodnji i distribuciji brašna, ulja, šećera, mleka.
Opšta krađa naroda tretirana je kao ekonomska mera i kao slobodno tržište. Vlast, pre svega, DS preko svog ministra i potpredsendika stranke Dušana Petrovića velikog „komesara” trgovine i kontrolora Podrinja odlučila je da zbog izborne kampanje uvede normalniju maržu od 10 odsto.
Sve to ukazuje na povezanost političara i tajkuna u siromašenju Srbije.
Lični stav: Tomislav Kresović
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.