Koracima Britanaca: Koliko bi koštao Degzit

Izvor: B92, 13.Feb.2024, 13:22

Koracima Britanaca: Koliko bi koštao "Degzit"

Alternativa za Nemačku (AfD), desničarska partija u naletu, želi zemlju da izvede iz Evropske unije.

Institut za nemačku privredu (IfW) upozorava da je cena takvog koraka ogromna.

Ako Nemačka istupi iz EU, "može da izgubi oko 10 odsto" bruto domaćeg proizvoda, rekao je šef berlinskog ogranka IfW Knut Bergman za Rajniše post (Rheinische Post) od utorka, prenosi dpa.

"To je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gubitak od 400-500 milijardi evra godišnje, što je pokazala i studija o stvarnim posledicama Bregzita", dodao je Bergman. Nemačka je izvozno orijentisana zemlja i izlazak iz EU bi je snažno pogodio, a "uz to ugrozio bi 2,2 miliona radnih mesta".

Predsednica AfD Alis Vajdel je nedavno rekla da će njena stranka, ako dođe na vlast, predložiti reformu EU i vraćanje dela suvereniteta članicama.

Ako to ne uspe, nastavila je u razgovoru za Fajnenšl tajms, AfD će pokrenuti raspravu o referendumu za istupanje Nemačke iz EU, prema modelu Bregzita 2016.

Potez istupanja Nemačke iz EU široko naziva "Dexit" (Degzit) baš kao što je izlazak Velike Britanije iz EU nazvan "Brexit" (Bregzit).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.