Koračanje ka EU u našem interesu

Izvor: B92, 03.Dec.2013, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Koračanje ka EU u našem interesu"

Beograd -- Srbija je opredeljena za put ka EU, ali i za jačanje odnosa s drugim zemljama, kazao ministar spoljnih poslova na dodeli diploma na Diplomatskoj akademiji.

"Naše koračanje ka EU je u našem interesu i mi to radimo samo zato što mislimo da je to dobro za nas. Nije u pitanju nikakva snishodljivost, ni pošto-poto dopadanje nekome, nego procena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je to dobro za nas", rekao je Ivan Mrkić obraćajući se diplomcima.

On je istakao da je od tempa približavanja mnogo važnije to što se Srbija opredelila da ide tim putem. Prema njegovim rečima, svaki zakon, svaka mera, svaki standard koji se usvaja, usvaja se zbog toga što je to dobro za naš narod. "Jedini je cilj da mi sebi učinimo dobro u dolazećim godinama i da ne budemo zapahnuti nekim drugim zabludama", dodao je on.

Istovremeno sa tim putem, Srbija razvija odnos sa Rusijom koji, kako je kazao, nikad u prošlosti nije bio tako dobar, o čemu svedoče i česti susreti visokih zvaničnika dve zemlje, kao i kapitalni projekat Južnog toka.

Što se tiče odnosa sa Sjedinjenim Državama, Srbija takođe želi da oni budu najbolji mogući, istakao je Mrkić i dodao da "smo tu prevrat već doživeli, samo treba da nastavimo sa jačanjem tih veza".

O vrlo dobrim odnosima sa Pekingom govori činjenica da "Kina jedino u Evropi u Srbiji gradi most, jedino kod nas gradi elektranu i auto-puteve", naveo je Mrkić podsetivši na značaj nedavnog susreta dva predsednika u Pekingu i na potpisivanje najvažnijih sporazuma.

Šef srpske diplomatije je ukazao na to da Srbija pri tome nije zaboravila ni ostale zemlje sveta i kontinente navodeći da je u poslednjih godinu dana potpisano više od 50 bilateralnih sporazuma. "Tek ćemo se koncentrisati na one kontinente gde možemo da razvijamo privredu", najavio je on.

Mladim diplomcima je šef srpske diplomatije poručio da kada predstavljaju državu, to treba da shvate kao čast i privilegiju. "To treba da vam bude i prva i srednja i poslednja misao i to treba da radite na najbolji mogući način, savesno i prilježno".

Mrkić je izrazio zadovoljstvo zato što je diplome danas dobilo više od stotinu polaznika iz dve generacije i ocenio da Srbija može u budućnosti da računa na diplomate koji će je dično predstavljati i dodao da će tada sigurno biti dovoljno kandidata za ambasadore u Vašingtonu, Pekingu, Berlinu.

Najboljoj polaznici Akademije Marini Nikodijević diplomu je uručio ministar Mrkić, a ostalima direktor Diplomatske akademije Božin Nikolić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mrkić: Koračanje ka EU u interesu Srbije

Izvor: RTS, 03.Dec.2013

Srbija opredeljena za put ka EU, ali i za jačanje odnosa sa drugim zemljama, poručio ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić na svečanoj dodeli diploma polaznicima Diplomatske akademije. Naše koračanje ka EU u našem interesu i mi to radimo samo zato što mislimo da je to dobro za nas, poručio Mrkić....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.