Kitarović: Ne blokiramo Srbiju, želimo kriterijume

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Maj.2016, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kitarović: Ne blokiramo Srbiju, želimo kriterijume

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je rekla da je s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem imala otvoren razgovor na kome je poručila da Hrvatska ne blokira Srbiju, ali da Beograd mora da ispuni određene uslove koji se tiču Poglavlja 23.

Ona je pozvala da Beograd i Zagreb sednu za sto.

Podsetimo, danas je u Sarajevu održana sednica lidera regiona u okviru procesa Brdo-Brioni.

Predsednica Hrvatske je rekla da je na današnjem skupu s predsednikom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Nikolićem govorila o uslovima koje Hrvatska ima po pitanju otvaranja Poglavlja 23.

"Predsednik Nikolić i ja smo imali otvorenu raspravu. Želim da kažem da Hrvatska ne blokira, niti želi blokirati Srbiju", rekla je ona i dodala da Zagreb želi da vidi Srbiju što pre u EU, ali da traži da ona ispuni uslove.

"Ono na čemu ćemo svi ustrajati su kako kopenhaški, tako i madridski uslovi, i danas sam pozvala predsednika Nikolića da Hrvatska i Srbija sednu za sto i da rešimo pitanja oko Poglavlja 23", navela je ona.

Predsednica Hrvatske je dodala da želi da obe zemlje dogovore merila za pristupanje Srbije, ali nije govorila više o detaljima razgovora.

"Mi znamo koliko je težak proces pristupanja, koliko su ogromne i teške reforme koje treba učiniti", rekla je i dodala da je sve što se u Hrvatskoj činilo u procesu pristupanja bilo na korist svih građana Hrvatske i nacionalnih manjina.

Predsednica Hrvatske je rekla da je pomalo zabrinuta kad je reč o proširenju i konsolidaciji EU. Pozdravila je korake Crne Gore ka NATO, ali je rekla da to želi da vidi i kada je u pitanju BiH i Makedonija.

Ona je istakla važnost procesa Brdo-Brioni za integrisanje celog regiona u EU.

"Još uvek nam nedostaje optimizma i okupirani smo samoizolacijom. U duhu saradnje i dobrosusedskih odnosa nastavljamo raditi na podršci i politici proširenja", rekla je predsednica Grabar Kitarović.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekla je da nema ustaštva i neoustaštva u Hrvatskoj, a da su pojedini incidenti urađeni da bi se stvorila podela među stanovništvom i da bi se skrenula pažnja sa nekih drugih stvari. U Hrvatskoj se vodi demokratska rasprava u kojoj se svi totalitarizmi osuđuju - ustaštvo, komunizam i jugoslovenski komunizam, koji takođe treba osuditi, rekla je ona.

Izetbegović: Ostajemo posvećeni viziji Evrope

Ostajemo posvećeni zajedničkoj viziji Evrope, rekao je Izetbegović nakon sastanka lidera regiona na procesu Brdo-Brioni.

Predsednik Nikolić doći će na jesen u posetu Sarajevu, izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je najavio da je domaćin sledećeg sastanka, 2017. godine, Makedonija.

Donet je jedan dokument kojim su se lideri obavezali da sarađuju i međusobno se podržavaju, unapređuju obrazovni sistem, da promovišu rodnu ravnopravnost i promovišu evropske vrednosti, preneo je Izetbegović.

Moramo se suzdržati od retorike netrpeljivosti i delovanja koji doprinose napetosti u regionu, dodao je Izetbegović. "Takođe, o ovim stvarima treba da razgovaramo češće, a ne samo od samita do samita. Moramo sprečiti odliv mozgova, unaprijeđivati povezanost kroz ekonomske infrastrukture i raditi na rodnoj ravnopravnosti", naglasio je Izetbegović.

Predsednik Slovenije Borut Pahor je rekao da će se u narednoj periodu EU baviti više sobom, ali da to ne sme nikako uticati na proces reformi zemalja koje žele u Uniji.

"Ne vidim kompletnu EU bez svih država jugoistočne Evrope u punopravnom članstvu", rekao je Pahor.

Sastanak lidera regiona

U Sarajevu se održava sastanak lidera regiona Procesa Brdo-Brioni, kome osim članova Predsedništva Bosne u Hercegovine (BiH) prisustvuju predsednici Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i Kosova.

Počasni gost ovogodišnjeg sastanka, koji se održava u zgradi parlamenta BiH, jeste predsednik Italije Serđo Matarela.

Sastanak lidera regiona održava se u okviru samita 100 biznis lidera, i na njemu će se razgovarati o mogućnostima unapređenja međusobne saradnje i pokretanju zajedničkih projekata.

Pored toga, najavljeno je da će se razgovarati o unapređenju ekonomske saradnje, rešavanju otvorenih pitanja i zajedničkom delovanju regiona na globalnoj sceni.

Pre početka sastanka, predsednike država regiona sačekali su članovi Predsedništva BiH s predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović i predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, koji su i idejni osnivači ovog samita.

Boravak predsednika zemalja regiona u Sarajevu prate velike mere bezbednosti.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kitarović: Pozvala sam Nikolića da rešimo pitanja dijalogom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2016

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je danas da je pozvala predsednika Srbije Tomislava Nikolića da Zagreb i Beograd sva pitanja koja Hrvatska vidi kao sporna za ulazak Srbije u EU, reše za pregovaračkim stolom...Ona je ponovila da Hrvatska ne blokira Srbiju na putu ka članstvu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.