Kirbi: Srbija izvoznik stabilnosti

Izvor: Press, 30.Sep.2014, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kirbi: Srbija izvoznik stabilnosti

Američcki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi ocenio je danas da Srbija postaje izvoznik stabilnosti i da se na pozitivan način priključuje međunarodnoj zajednici.
Kirbi je, na četvrtom Beogradskom bezbednosnom forumu, izrazio uverenje da će Srbija nastaviti da dobro napreduje ka članstvu u EU.

"Srbija je sprovela važne reforme, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << 21. januara počela pristupne pregovore, u martu su održani izbori koji su omogućili sprovođenje nužnih reformi, postignut je sporazum s Prištinom, a u julu je održana zajednička vojna vežba više zemalja, među kojima i SAD i Srbije", naveo je on.

Srbija je, prema njegovim rečima, dala veći doprinos nego ranije u mirovnim operacijama, čime sve više postaje izvoznik stabilnosti, umesto nestabilnosti.

Kirbi je podsetio da je pre 50 godina bilo uobičajeno da neka zemlja najpre postane članica NATO, a potom i EU, dok danas to nije slučaj.

"Srbija se angažuje i nadam se da ću je videti u EU jednog dana. NATO je otvoreno pitanje, ali ako Srbija bude želela da uđe u NATO, NATO će biti spreman da to razmotri", kazao je Kirbi.

Navevši da je u nedelju učestvovao u Paradi ponosa, američki ambsador je primetio da je stekao utisak da je, uprkos velikom pristustvu policije, bilo manje netolerantnosti nego ranije.

On je upozorio na značaj borbe protiv korupcije, koja je, kako je primetio, nanela veliku štetu Ukrajini i dodao da je važno i da Srbija ne bude energetski zavisna od jedne opcije.

Kirbi je pozdravio priključenje Srbije savezu protiv Islamske države, koji predvode SAD i ocenio da Srbija počinje da na više načina doprinosi međunarodnoj stabilnosti.

Govoreći o predstojećem predsedavanju Srbije OEBS-u, Kirbi je upozorio da neće biti lako, ali da to predstavlja ogromnu šansu i napomenuo je da pre samo desetak godina niko nije ni mogao da pomisli da bi Srbija mogla da predsedava OEBS-u.

On je ocenio da se nalazi na interesantnom mestu u današnje vreme i primetio, šaleći se, da njegovi odnosi sa ambasadorom Rusije u Srbiji nisu baš najbolji, kao što nisu ni drugde.

Kirbi je govorio na panelu na kojem je Konstanca Štelcenmuler, viši transatlantski saradnik Nemačkog Maršalovog fonda SAD predstavila u Beogradu izveštaj o transatlantskim trendovima za 2014. godinu.

Na tom panelu učestvovali su i šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport, ambasador Italije u Srbiji Ðuzepe Manco i generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Beogradski bezbednosni forum, u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, koji je okupio 450 učsnika, traje do 2. oktobra.

Novinska agencija Tanjug je medijski pokrovitelj foruma.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.