Kirbi: Ruskog uticaja biće i kad Srbija uđe u EU!

Izvor: BKTV News, 05.Dec.2014, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kirbi: Ruskog uticaja biće i kad Srbija uđe u EU!

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi ocenio je da će ruski uticaj na Balkanu biti prisutan i kada države regiona, uključujući i Srbiju, postanu članice Evropske unije, ali ističe da to nikako ne podrazumeva isključivanje evrointegracijskih procese u kojima je Srbija.

„Ne verujem da ce ruski uticaj ikada nestati iz ovog regiona. Očekujem da i nakon što Srbija postane članica EU ruski uticaj >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << bude i dalje prisutan. Neće ulazak u EU značiti kraj odnosa sa Rusijom, to ne isključcuje jedno drugo“, rekao je Kirbi u intervjuu za Slobodnu Evropu.
On je na pitanje da li veruje da će Srbija pre ili kasnije uvesti sankcije Rusiji, odgovorio da „mi ne tražimo od Srbije da uvede sankcije“ i dodao da su srpske vlasti rekle da su apsolutno nezainteresovane da to učine.
„Mi nismo tražili od Srbije da Rusiji uvede sankcije, već je to zahtev EU. Ali bez obzira na neuvodenje sakcija, trgovinska razmena sa Rusijom je tokom ove godine opala. Možemo govoriti o emocijama, ali najveći deo trgovinske razmene Srbija je zapravo ostvarila sa EU i susednim zemljama“, rekao je Kirbi.
On je dodao da bi voleo da je trgovinska razmena Srbije i SAD veća, ali je ocenio da dve zemlje imaju duboke ekonomske odnose i da su mnogo dublji nego što to statistika pokazuje.
Kirbi je naveo i da ne zna da li je zamrzavanje Južnog toka „dobra ili loša vesta za Srbiju“, ali ističe da je našoj zemlji, kao i drugima u svetu potrebna diverzifikacija u snabedavanju energentima.
Komentarišući da li je stav Vlade Srbije o ukrajinskoj krizi sada potpuno jasan, ambasador kaže „da nam je drago da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine“ i da je to sada prilično jasno.
„Drago nam je što će naredne godine Srbija predsedavati OEBS-u, a tu će i Ukrajina imati veoma važnu ulogu. Drago nam je da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine“, naveo je Kirbi.
Upitan za njegova očekivanja od Srbije tokom predsedavanja i od šefa diplomatije Ivice Dačića, Kirbi je rekao da misli da će Dačić dobro obaviti taj posao i da je Srbija pristupila na veoma ozbiljan način.
„To je odlična prilika za Srbiju i njenu reputaciju. Da pokaže kakva je ona zaista, a to je, po mom mišljenju, zemlja mnogo drugačija od one kakva je nekad bila“, objasnio je američki diplomata.
Upitan da li je vojna parada, uz prisustvo predsednika Rusije, uticala na pogoršanje odnosa SAD i Srbije, Kirbi je rekao da je sovjetska armija igrala značajnu ulogu u oslobađanju, ali da su i SAD igrale važnu ulogu u Drugom svetskom ratu.
On je odbacio spekulacije da je američki potpredsednik Džo Bajden zbog parade tih dana dva puta razgovarao sa premijerom Srbije, već da je povod razgovora bila opasnost od Islamske države i pretnje koju predstavljaju ljudi koji sa Balkana idu da se bore sa ekstremistima.
Kirbi je ocenio da su odnosi u regionu krhki, ali ne i opasni, a za puštanje Vojislava Šešelja iz Tribunala rekao je da je njegov povratak mnoge uznemirio, ali da misli da „će se to vrlo brzo završiti“, kao i da je održavanje odnosa između Srbije i Hrvatske važno za obe države.
„Reći ću Vam da nije bilo uslova za njega. To je prilično neobično. Verovatno je u pitanju presedan. Ne znam. Bio sam iznanađen da se vratio natrag, ali sud je nezavisan i može slobodno da donosi odluke“, rekao je on.
U vezi sa izjavom ministra Aleksandra Vulina da SAD stoje iza oslobađanja Šešelja, američki ambasador je rekao da to nije istina i dodao da nije tražio nikakvo objašnjenje od Vulina.
Američki ambasador nije želeo da komentariše ko je kriv za zastoj u dijalogu Beograda i Prištine, već je rekao da ćemo „možda sledeće nedelje imati vladu na Kosovu, što bi bilo dobro za pomeranje dijaloga u napred“.
U vezi sa navodima da u Srbiji postoji cenzura u medijima, Kirbi kaže da su problem u regionu uslovi pod kojim posluju mediji kako bi bili ekonomski održivi i da je zabrinut zbog toga.
Izvor: tanjug.rs
The post Kirbi: Ruskog uticaja biće i kad Srbija uđe u EU! appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kirbi: Ruski uticaj će ostati i kad Srbija uđe u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2014

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi ocenio je da će ruski uticaj na Balkanu biti prisutan i kada države regiona, uključujući i Srbiju, postanu članice Evropske unije, ali ističe da to nikako ne podrazumeva isključivanje evrointegracijskih procese u kojima je Srbija..."Ne verujem da će ruski...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.