Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Jan.2015, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina uskoro neto izvoznik kapitala

Kineske nefinansijske direktne investicije u inostranstvu u 2014. su prvi put premašile 100 milijardi dolara i dostigle 102,9 milijardi, što je za 14 odsto više

nego godinu dana ranije, pokazuju novi zvanični podaci.

Zamenik ministra trgovine Kine Džong Šan rekao je danas na konferenciji za medijeda će Kina postati neto izvoznik kapitala jer se očekuje da kineske investicije u inostranstvo uskoro nadmaše investicija iz sveta u Kini.

Zvanične statistike >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << pokazuju da su kineske investicije u SAD prošle godine porasle za 23,9 odsto a u Evropsku uniju za 1,7 odsto.

Džong je najavio da će Kina pokrenuti projekte kojima se podstiče osnivanje ekonomskih i trgovinskih zona u inostranstvu. Takođe je rekao da Peking želi da više investira u prerađivačku industriju i usluge u zemljama u regionu.

Prošle godine prihodi stanovnika rasli su brže od ekonomije i za devet meseci 2014. raspoloživi prihod po stanovniku bio je 14.986 juana (2.415 dolara).

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kinezi množe milijarde po svetu

Izvor: B92, 16.Jan.2015

Kineske investicije u inostranstvu premašile su 100 milijardi dolara u 2014, ali su i dalje niže od inostranih ulaganja u zemlju, pokazali su zvanični podaci...Direktne investicije u inostranstvu su prošle godine porasle 14,1 odsto na 102,9 milijardi dolara, naveo je zamenik ministra trgovine Džong...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.