Kameron uveren da će EU pristati na reforme

Izvor: Akter, 18.Dec.2015, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kameron uveren da će EU pristati na reforme

Kameron je na dvodnevnom samitu lidera EU u Briselu, koji je završen danas, predstavio britanske zahteve za reformisanje 28-članog bloka

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron izjavio je danas da je uveren da će Evropska unija sledeće godine pristati na reforme koje je on tražio i ukazao da bi mogao da zakaže referendum o članstvu Britanije u tom bloku daleko pre roka koji je sam zakazao za kraj >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << 2017. godine.

, prenela je agencija AP.

Njegov najsporniji cilj je da smanji imigraciju iz drugih članica EU time što će migranti moći da primaju socijalnu pomoć tek nakon što u Britaniji provedu četiri godine.

Zvanični London tvrdi da su njihovi školski, zdravstveni i socijalni sistemi veoma opterećeni usled dolaska stotina hiljada imigranata iz Istočne Evrope tokom proteklih deset godina.

Predlogu Kamerona za smanjenje socijalne pomoći se oštro protive lideri nekih članica EU, koji to smatraju kršenjem osnovnih principa slobodnog kretanja između članica bloka.

Na samitu u Briselu nije predstavljen nikakav zvanični predlog, ali Kameron navodi da je samit doveo EU "na korak bliže dogovoru o važnim i dalekosežnim reformama koje sam predložio".

Britanski premijer je rekao da će 2016. "biti godina kad ćemo ostvariti nešto zaista važno, što će iz osnova promeniti odnos Velike Britanije i EU i konačno ukloniti razloge za zabrinutost koje u vezi Unije ima britanski narod".

"Onda će na Britancima biti da odluče da li da napustimo ili ostanemo u EU", rekao je Kameron.

On je istakao da će se zalagati za ostanak u slučaju da EU pristane na reforme, ali je protiv ostanka značajan deo članova njegove Konzervativne stranke.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.