Kakve sve tajne krije Google

Izvor: B92, 20.Apr.2013, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakve sve tajne krije Google

Google planira da kod pretraga češće predlaže i stranice svojih konkurenata. Na to ga je prinudila tužba podneta Evropskoj komisiji. Istovremeno, rangiranje Googleovih rezultata ostaje tajna i za mnoge stručnjake.

Korisnici širom sveta pretraživanje interneta zovu „guglanje“. Nema ni „bingovanja“ ni „jahuovanja“. „Guglanje“ pokazuje koliki je monopol firme Google i koliko za njim zaostaju drugipretraživači. Primer za to je upravo pretraživač Bing iza >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koga stoji Microsoft. Brojke su jasne:oko 90 odsto svih pretraga u Evropskoj uniji, na primer, prolaze kroz portal Googlea. Sa druge strane, Bing ne može da računa ni na deset odsto tržišta, čak ni na domaćem terenu, u Americi, piše Dojče vele.

Google koristi svoj dominantni položaj tako što kod internet-pretraga favorizuje sopstvene proizvode, kao što su Google mape ili Youtube. Tako bar tvrde konkurenti. Grupa suparnika Googlea, uključujući Microsoft, ali i druge, manje kompanije, podnela je tužbu odeljku za zaštitu konkurencije pri Evropskoj komisiji 2010. godine. Googlr je, po svemu sudeći, sada spreman naustupke – da bi izbegao veliku novčanu kaznu.

200 kriterijuma – jedna tajna

„Google nam je dao čitav niz predloga, ali te predloge nisu objavili. U svakom slučaju, uskoro ćemo pokrenuti testiranje na tržištu“, kaže Antoan Kolombani, portparol Evropskog komesara za zaštitu konkurencije. Za sada je poznato da će Google ubuduće morati da prikaže više linkova koji vode do stranica poslovnih rivala. Uz to, Googleovi servisi biće jasno označeni u rezultatima pretrage. Tako bi korisnici interneta u Evropskoj uniji dobijali drugačije rezultate pretraga negokorisnici u ostatku sveta.

Na koji će tačno način Google promeniti svoj pretraživač? Ta kompanija o tome za sada ćuti. Čak i stručnjaci kao što je Džo Beger iz računarskog časopisa „c't“ mogu samo uopšteno da govore o oko 200 kriterijuma za rangiranje Googleovih rezultata. „Najvažniji faktor je da na internet-stranicu vodi puno linkova sa drugih stranica, tada je on visoko rangiran“, objašnjava Džo Beger. Google ocenjuje stranicu i po tome koliko se često traženi pojam pojavljuje na njoj, kao i po broju posetilaca. „Pored toga, postoji naravno i dosta spekulacija o tome šta bi još moglo da bude važno, ali to je, u krajnjoj liniji, Googleova poslovna tajna.“

U svakom slučaju, zna se odakle dolaze podaci koji se koriste za sortiranje: posebni programi, takozvani „kroleri“ stalno lutaju po mreži i šalju reči i slike na centralni server. Korisnikpretraživača ne pretražuje ceo internet, već samo memoriju tih servera.

Lažna obećanja – neprijatne posledice

Evropska komisija ne može da zna šta se dešava iza kulisa firme Google. Ipak, u stanju je da oštro kazni neispunjena obećanja. Googelov konkurent Microsoft nedavno se uverio koliko neprijatne mogu da budu posledice držanja monopola. Naime, Microsoft je prekršio svoje obećanje da kupcima novih računara i operativnih sistema ponudi jasan izbor da pored Internet Explorera koriste i druge internet-pretraživače. Zbog toga su institucije Evropske unije kaznile tu kompaniju sa pola milijarde dolara.

Google će morati da proveri planirane izmene na tržištu u narednim nedeljama, objašnjava portparol Antoan Kolombani. Ishod testiranja zavisi od i od reakcije konkurenata, među kojima su i oni koji su podneli tužbu. Stručnjak za računare Džo Beger to kritikuje: „Sa moje tačkegledišta je jako teško da se donese pravedna presuda.“

Po pisanju nemačkog „Velta“ Google se možda ionako nalazi na silaznoj putanji, pa će tužbe konkurenata uskoro izgubiti smisao. Taj list tvrdi da pretraživač Googlea ne drži korak sa zahtevima internet-korisnika. Mnogi ljudi u Americi već prelaze na specijalizovane pretraživače.

Na primer, kada korisnik želi da pronađe dobar kafić u nekom gradu, on upotrebljava aplikaciju koje je namenjena baš za tu svrhu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.