Kako svinjske pomije mogu da spasu planetu?

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Dec.2015, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako svinjske pomije mogu da spasu planetu?

Nakon što je zbog trulog mesa koje su poljoprivrednici davali svinjama došlo do masovnog oboljevanja ovih životinja, Evropska unija zabranila je da se za ishranu svinja koriste otpaci ljudske hrane, ili takozvane pomije.

Ispostavilo se da je to loša odluka i za svinje i za prirodnu sredinu, pokazala je studije Univerziteta u Kembridžu.

U saopštenju stoji da Evropska unija proizvodi 21,5 miliona tona svinjetine svake godine, a pošto se sada specijalno >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za njih sade biljke potrebne za stočnu hranu, trpi cela priroda.

Stručnjaci procenjuju da bi povratak svinja na pomije mogao da “uštedi” 1,8 miliona hektara zemlje. Štaviše, cena njihovog uzgoja mogla bi da umanji troškove hranjenja svinja za 50 odsto, a da pritom i životinje uživaju.

“Svinje su svaštojedi”, objašnjavaju istraživači u izveštaju. “U divljini će jesti sve do čega mogu da dođu – od biljaka do leševa životinja, a hrane se otpacima ljudske hrane još od kako su postale domaće životinje pre oko 10.000 godina”. To znači da su pomije ustvari zdravije za svinju od soje, koja im se trenutno daje u Evropskoj uniji.

Jednim udarcem, bio bi rešen i problem nagomilavanja otpada s kojim se trenutno suočava Evropa.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.