Kako nas danas vidi zapadna javnost?

Izvor: BKTV News, 24.Dec.2012, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako nas danas vidi zapadna javnost?

Imidž Srbije danas je znatno bolji nego ranije, zaključak je novinara uglednih svetskih medija. Sve češće se mogu čuti ocene da se Srbija nalazi na pravom putu, ali i upozorenje da to ne znači da će EU i SAD prestati sa “politikom štapa i šargarepe” i da se i dalje moramo iznova odricati ratne prošlosti i zločina.

Imidž Srbije danas je znatno bolji nego ranije, zaključak je novinara uglednih svetskih medija, koji su za Tanjug govorili o tome kako zapadna >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << javnost danas vidi našu zemlju i njenu međunarodnu poziciju.
Sve češće se mogu čuti ocene da se Srbija nalazi na pravom putu, ali i upozorenje da to ne znači da će EU i SAD prestati sa “politikom štapa i šargarepe” i da se i dalje moramo iznova odricati ratne prošlosti i zločina, jer, primećuju, kada je reč o Srbiji – zrno sumnje opstaje u svim okolnostima.
Urednik britanskog “Gardijana” Ian Trejnor, koji je devedesetih godina izveštavao iz bivše Jugoslavije, ističe da je Srbija na pravom putu, uz promenjenu percepciju u očima svetske javnosti i obećavajuće poteze koje, kako je primetio, “paradokslano povlači ova, više nacionalistički, nastrojena vlada”.
Trejnor navodi da je, nakon obećavajućeg perioda pod vladom premijera Zorana Ðinđića, u prethodne četiri godine došlo do stagnacije pod demokratskom vladom, dok se sada dešava da je “desno i više nacionalističko krilo” koje je na poslednjim izborima osvojilo vlast spremnije i sposobnije da reši najveći izazov Srbije – Kosovo.
“Što se tiče Evrope, veoma je mala ogućnost da dođe do velikog progresa u težnjama Srbije da se integriše u Uniju, ukoliko se ne postigne konačno rešenje sa odvojenim Kosovom. Bojim se da će to biti zahtev, odvojeno i zasebno Kosovo, iako Srbija ne priznaje njegovu nezavinsot”, ukazuje Trejnor.
On ocenjuje da je manevarski prostor administracije bivšeg presednika Borisa Tadića bio daleko manji zbog njenog straha od gubitka moći na domaćoj političkoj sceni.
Briselski dopisnik hrvatskog “Jutarnjeg lista” i prištinskog dnevnika “Koha ditore” Avgustin Paljokaj takođe smatra da je promeni imidža Srbije posebno doprinela konstruktivnost aktuelnih vlasti po pitanju Kosova.
Paljokaj smatra da je percepcija Srbije u zapadnom svetu danas “i bolja nego što bi trebalo da bude”, da je svakako pozitivna, ali da uvek ostaju pomešani stavovi i zrno sumnje zbog “pojedinih izjava, umanjivanja ratnih zločina ili negiranja genocida u Srebrenici”.
I dopisnik “Sandej Tajmsa” iz Brisela Bojan Pančevski smatra da je percepcija Srbije danas drastično promenjena, kao rezultat saradnje sa Tribunalom u Hagu, izručivanja Ratka Mladića i Radovana Karadzića, sprovođenja reformi i napretka u dijalogu sa Prištinom.
On ipak ukazuje da dostizanje cilja Srbije da postane članica EU danas više nije samo pitanje imidža Srbije, već krize i neraspoloženja evropske javnosti za nova proširenja.
Izvor: Agencije
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.