Izvor: N1 televizija, 20.Sep.2018, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakav je položaj potrošača u Srbiji?

Koliko su prava potrošača u Srbiji daleko od prava kupaca u Evropskoj uniji? U Ministarstvu trgovine kažu da su u srpsko zakonodavstvo upisana potrošačka pravila iz čak 14 evropskih direktiva. Međutim, udruženja potrošača podsećaju da mnoge odredbe ne žive u praksi, kao i da bi trebalo pooštriti kaznenu politiku.

Izvor: N1

Da srpski voz ne krene na vreme ili na destinaciju kasni - nije >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << novost. Novost bi bila da putnici, kao na primer oni u Nemačkoj, o kašnjenju dobiju obaveštenje i alternativno rešenje kako da se prevezu od tačke A do tačke B.

"Zamislite vi odete u GSP i kažete kasnio mi je tramvaj 20 minuta, a on treba da ide na 10 minuta, hoću odštetu. Mislim to bi izazvalo naravno smejuriju ili bi vas smestili već negde, tako otprilike", kaže novinarka lista Danas Mirjana N. Stevanović.

Tako otprilike novinarka lista Danas opisuje odnos prema potrošačima u Srbiji. Upućena u situaciju u Nemačkoj objašnjava: potrošačka prava se u toj državi grade još od kraja Drugog svetskog rata, dok je Srbija prvi Zakon o zaštiti potrošača dobila 2005. godine.

"Ono osnovno zbog čega se dešava da potrošači u Srbiji uglavnom nisu obeštećeni zbog neprijatnosti koje dožive je to da niti oni imaju poverenja u institucije, niti su institucije u stanju da sprovedu čak i ono što u zakonu piše", kaže ona.

Pa srpski potrošači neretko odustaju od žalbe. A kada se pak odluče za reklamaciju, najviše imaju zamerki na obuću, mobilne telefone i belu tehniku. Kada se i utvrdi da je krivac trgovac, isti retko bude kažnjen. Jer, kupac ili inspektor zbog prekršaja sa prodavcem moraju na sud. U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije ukazuju: od više od 3.000 sporova, rešeno je samo stotinak.

"I svi trgovci jako dobro znaju, jer prošlo je par godina od primene zakona na koji način mogu da se dovijaju. A prvenstveno - pošalji to na sud. Sudi me, pa ću ja da uradim svoje i to se zapravo dešava. Svi oni mole Boga da to ode na sud, jer zna da će to zastariti. Znamo kakvo nam je sudstvo, znamo da su pretrpani", kaže Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

U Ministarstvu trgovine najavljuju novi i bolji Zakon o zaštiti potrošača 2019. godine. NOPS traži da se tim aktom tržišnim inspektorima - kojih je 390, omogući da za prekršaje kazne prodavce na licu mesta. Da će se to i desiti - u ministarstvu bez potvrde. Obećavaju da će se zakon pozabaviti detaljnije vansudskim poravnanjem.

"Znači arbitraža ili medijacija. To postoji i danas isto, s tim što to nije nešto puno zaživelo. Mi čak imamo osam lica, taj spisak imamo na našem sajtu i oni su zaduženi za arbitražu i medijaciju. Međutim, mislim da to nije dosta, u stvari nije uopšte zaživelo, jer smo imali samo jedan slučaj", kaže Višnja Rakić iz Ministarstva trgovine.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije insistira i da propisani standardi za robu postanu obavezni, pa će ređe na srpske rafove moći da zaluta falična roba.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Koliko su prava potrošača u Srbiji daleko od prava kupaca u Evropskoj uniji?

Izvor: N1 televizija, 20.Sep.2018

U Ministarstvu trgovine kažu da su u srpsko zakonodavstvo upisana potrošačka pravila iz čak 14 evropskih direktiva. Međutim, udruženja potrošača podsećaju da mnoge odredbe ne žive u praksi, kao i da bi trebalo pooštriti kaznenu politiku. Pogledajte prilog Adama Santovca:..Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.