Kada EU zaštiti, cena raste 2,23 puta

Izvor: B92, 27.Jan.2016, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kada EU zaštiti, cena raste 2,23 puta"

Zagreb -- Tržište zaštićenih, brendiranih prehrambenih proizvoda u EU "teško" je 54,3 milijarde evra godišnje, rečeno je na stručnom skupu u Zagrebu posvećenom ovoj temi.

Kako prenosi Poslovni dnevnik, na konferenciji je iznet podatak da je u EU ukupno registrovano nešto više od 1.500 prehrambenih proizvoda, od čega se 56 odsto odnosi na vina.

Zanimljivo je, dodaje se dalje, da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << većina brendiranih proizvoda proda na nacionalnom tržištu, čak 60 procenata, a po 20 odsto na tržištima drugih zemalja-članica EU i na globalnom tržištu.

Na nivou cele Unije, brendirano je 5,7 odsto ukupnih prehrambenih proizvoda, pri čemu najviše zaštićenih ima Francuska, čak 14,5 odsto, a slede Italija i Grčka sa udelom od po 9,5 procenata u ukupno zaštićenim prehrambenim artiklima u EU.

Ana Marušić Lisac iz kompanije Biotećnicon istakla je na konferenciji ekonomski značaj zaštite autohtonih proizvoda, ukazujući na njihovu dodatu vrednost, odnosno ilustrujući to njihovom cenom koja je 2,23 puta veća od istovetnog nebrendiranog proizvoda.

U Hrvatskoj je zaštićeno ukupno 18 brendova, od čega četiri pršuta, zatim maslinova ulja, zelje, kulen, neretvanske mandarine, kao i zagorski ćuran i paška jagnjetina, navodi Poslovni dnevnik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.