Kacin predstavlja Rezoluciju o Srbiji

Izvor: Blic, 27.Okt.2010, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin predstavlja Rezoluciju o Srbiji

Poslanik Slovenije u Evropskom parlamentu i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin će danas u Briselu predstaviti Odboru Evropskog parlamenta za spoljnu politiku nacrt rezolucije o Srbiji.

"Cilj rezolucije je da se vlasti u Beogradu podstaknu na dalje napore da se Srbija modernizuje i pripremi na članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je Kacin u saopštenju i dodao da će "rezolucija naglasiti sve izazove i otvorena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pitanja za čije rešavanje je potrebno uraditi više".

Kacin ističe da je Beograd želeo i dobio zeleno svetlo od Saveta za opšte poslove (GAERC) za početak pripreme mišljenja o molbi za članstvo u EU.

Poslanik uz to ukazuje da ta odluka "predstavlja dragocenu poruku i podršku zvaničnom Beogradu da nastavi sa reformama, ali je istovremeno popraćena visokim očekivanjima koja Beograd mora ispuniti".

"Početkom izrade mišljenja Komisije o molbi Srbije, Beograd će dobiti priliku da se otvoreno suoči sa svim izazovima i problemima, koji usporavaju Srbiju na putu u EU", naglasio je Kacin.

Nacrt rezolucije Evropskog parlamenta koji ide u dvomesečnu raspravu, jasno hvali preokret Beograda u politici prema Kosovu i spremnost na kompromis o zajedničkoj rezoluciji EU i Srbije u UN o mišljenju Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova, kao i reforme koje su dovele do liberalizacije viznog režima za državljane Srbije.

S druge strane će, uz poziv za završetak saradnje sa Sudom u Hagu (ICTY), biti naglašena neka ključna zapažanja u vezi sa reformom pravosuđa i slobodom medija u Srbiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.