Kacin: Nema datuma ove godine

Izvor: B92, 27.Avg.2012, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: Nema datuma ove godine

Novi Sad -- Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio da Beograd ove godine neće početi pregovore sa EU.

"Datum početka pregovora sigurno neće biti u ovoj godini, a biće objavljen onda kada Srbija pokaže dokaze da je spremna za proces ulaska u EU", rekao Kacin posle susreta s predsednikom Skupštine AP Vojvodine Ištvanom Pastorom.

Kacin je ocenio da je Vojvodina "najveći argument" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije na njenom putu ka EU.

U osvrtu na odluku Ustavnog suda Srbije o neustavnosti odluke da Vojvodina ima svoje predstavništvo u Briselu, Kacin je rekao da je to "suluda ideja" i istakao da ako već duži niz godina kancelariju mogu da imaju Niš i Kragujevac, ne vidi razloga zašto to ne bi mogla i Vojvodina.

Srpski zvaničnici izjavljivali su ovih dana da su svesni toga da Srbija datum početka pregovora sa EU neće dobiti pre leta 2013. godine.

Šef vladine kancelarije za evrointegracije Milan Pajević rekao je da se Srbija može nadati da taj datum dobije do narednog leta kao i da će datum početka pregovora Srbija dobiti onda kada organi EU budu procenili da su ispunjeni postavljeni kriterijumi.

oslanik Laslo Varga, zamenik predsednika skupštinskog Odbora za evropske integracije, smatra da će se do dobijanja datuma za pregovore čekati još barem godinu dana zbog dijaloga sa Prištinom.

Evropski izvestilac je kazao da misli da je vreme da se smire emocije i da se na čitavu situaciju gleda iz objektivne perspektive.

"To se odnosi i na Kosovo i očekujem da nova vlast neće na taj problem gledati sa istorijsko-emotivnog stanovišta", naveo je Kacin i naglasio da je pored političkog posebno bitan i ekonomski faktor jer je to, naglasio je, "jedini pravi put za stabilnost na Balkanu".

Izvestilac EP je takođe podsetio da je Unija znatno povećala sredstva fondova za Srbiju i da je više od polovine ukupnih sredstava usmerenih Zapadnom Balkanu u fondovima EU namenjeno Srbiji.

"Siguran sam da će Vojvodina znati da aktivira ta sredstva, ali se bojim da drugi delovi Srbije nemaju ni ljudski, ni administrativni potencijal za aktiviranje tih sredstava, naveo je Kacin", ističući da su iskustva Vojvodine u tom pogledu dragocena za Srbiju.

Kacinov domaćin Ištvan Pastor je rekao da je proteklih nedelja bilo najava da pitanje Vojvodine treba internacionalizovati, čemu se on protivi.

"Za mene je ta reč sadržinski problematična. Pitanje Vojvodine ne treba internacionalizovati, jer se to pitanje ne može sakriti", kazao je Pastor, dodajući da je sa Kacinom danas razgovarao i o odlukama Ustavnog suda Srbije.

Podsetimo, Kacin je jutros doputovao u trodnevnu posetu Srbiji, u toku koje će se sastati i s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, predsednikom vlade Ivicom Dačićem i drugim visokim zvaničnicima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.