Kacin: Izgleda da Srbiju ne zanima EU

Izvor: Vesti-online.com, 18.Dec.2011, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: Izgleda da Srbiju ne zanima EU

Poruke koje u ovom trenutku stižu iz Beograda sugerišu da evropska politika nije više visoko na agendi političara u Srbiji, ocenio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

On je dodao da prebacivanje krivice za nedobijanje kandidatskog statusa na Evropsku uniju, u kojoj ogromna većina članica iskreno i aktivno podržava Srbiju, ili, pak, na Nemačku, zaista nije na mestu.

Građani Srbije zaslužuju da čuju istinu i samo istinu iz usta svojih najviših >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << predstavnika, smatra Kacin, i ponavlja da Evropska unija nije tražila od Srbije da prizna Kosovo, niti je to jednostrano činila bilo koja država-članica EU.

Razlog za ovakvu reakciju Jelka Kacina bile su izjave zamenika premijera i ministra policije Ivice Dačića, ali i predsednika Srbije Borisa Tadića da se u poslednjim trenucima pregovora pred 9. decembar od Srbije tražilo priznanje Kosova, kao uslov za dobijanje statusa kandidata za EU, navodi Slobodna Evropa.

Prema njegovim rečima, rasprava o rezoluciji 1244, povodom predstavljanja Prištine na međunarodnim skupovima, je "nepotreban pesak u oči srpskoj javnosti" i "priča koja ne vodi ničemu".

Naime, u Srbiji javnost uopšte ne zna da u ovom trenutku u Centralno-evropskom udruženju slobodne trgovine (CEFTA), predsedava Kosovo i do sada nijedan sastanak, nijedan događaj nije otkazan. Našli su uvek način da se ti događaji dogode, da sudeluju države članice uključujući i Srbiju, rekao je on.

Povodom mogućih uslova za kandidaturu u martu Kacin je rekao da se "uvek traži jedno te isto, a to je dijalog sa Prištinom uključujući implementaciju dogovorenog".

Prema rečima Kacina, Srbija postaje sve dosadnija i dosadnija sa tim porukama okrivljavanja Evropske unije zbog nedobijanja statusa.

Kada se to ponovi dva puta, onda se kaže da se samo mlinu ili bukvi kaže dva puta, ali Srbija jednostavno ne čuje. Okrivljavanje Evropske unije, u kojoj ogromna većina članica iskreno i aktivno podržavaju Srbiju, jednostavno ne stoji i nije na mestu, istakao je on.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.