Kacin: Države Balkana sazrele

Izvor: B92, 02.Sep.2010, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: Države Balkana sazrele

Ljubljana -- Države Balkana su toliko napredovale i sazrele da razumeju da brzina njihovog približavanja i uključivanja u EU zavisi od njih samih, smatra izvestilac EU.

Jelko Kacin kaže za B92 da u tom kontekstu treba posmatrati izjave slovenačkog predsednika da EU više ne treba da se bavi Balkanom.

Izvestilac EU za Balkan smatra da je izjava slovenačkog predsednika Danila Turka izrazito pozitivna i da ima dosta dokaza za takve tvrdnje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Na primer tri države su još prošle godine ispunile sve obaveze i ukinule vize za svoje državljane... države regiona međusobno sve bolje sarađuju, naročito u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije", kaže Kacin za B92 i dodaje da naravno postoje i zastoji, ali da je zapadni Balkan okružen državama članicama EU i da već sve te države imaju i vide svoju budućnost u EU.

On dodaje da je EU "premalo svesna uloge i značaja Turske” i da premalo činim za realno viđenje njene strateške težine za EU i stabilnost šireg regiona.

Kacin kaže da EU mora da razvije strateška partnerstva i sa drugim državama i ekonomijama na koje je predugo gledala sa visine.

"Vreme je za promene i priznavanje, kao i razumevanje promena koje se dešavaju pred našim očima, ali ih mnogi još uvek ne vide. Budućnost zahteva misaoni napor, intelektualnu drskost i političku hrabrost ako želimo da šira Evropa kao najmanji kontinent i ubuduće ima uticaj na globalna dešavanja", ocenjuje Kacin za B92.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.