Junker: Potrebna je zajednička evropska vojska

Izvor: B92, 21.Avg.2016, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Junker: Potrebna je zajednička evropska vojska

Beč -- Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izrazio je nadu da će uslediti dalja integracija EU i dodao da je neophodna zajednička spoljna i odrambena politika

U suprotnom, kako je naveo, bila bi ugrožena uloga Evrope u svetu.

Konačni cilj, prema njegovim rečima, treba jednog dana da bude zajednička evropska vojska, koja ne bi bila klasična ofanzivna vojska.

Tu ne treba biti ni član NATO, kako neki ne bi imali problema“, rekao je Junker >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vezano za vojnu neutralnost Austrije.

On je ocenio da je i dalje moguće da EU, kao što je planirano 1. oktobra, uvede viznu liberalizaciju sa Turskom.

Istovremeno je, u svom obraćanju na Evrospkom forumu Alpbah, u istoimenom austrijskom gradicuhu, upozorio da zakone za borbu protiv terorizma turska država ne sme koristiti da nedužne naučnike i novinare zatvara.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se ispune svi uslovi EU za ukidanje viza.

Takođe je istakao da, ako ne dođe do vizne liberalizacije, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan svojim građanima mora objasniti zašto ne mogu slobodno putovati u EU.

Pored toga Junker se izjasnio za nastavak pristupnih pregovora sa Turskom.

Inače, austrijski kancelar Kristijan Kern podstakao je inicijativu za obustavu pristupnih pregovora sa Turskom, smatrajući da su oni iluzija.

„Pregovore treba nastaviti, ne zato što će uslediti članstvo u narednih pet ili deset godina, već kako bi se ostalo u stanim razgovorima sa Turskom“, objasnio je Junker.

U svom obraćanju na otvaranju Foruma Alpbah, on se osvrnuo i na izbegličku krizu, upozorivši na opasnost okretanja leđa izbeglicama.

Prema njegovim rečima, „prave izbeglice“, koje beže od nasilja i terora moraju uživati maksimalnu solidarnost EU.

Sa izbeglicama u Evropu su došli i teroristi, ali mnogi od njih već su ranije bili tu, i rođeni su u Belgiji, Briselu, Parizu i Kanu. Oni su odrasli u našem društvu“, kazao je on, ističući da bezbednosna razmišljanja ne smeju da ograničavaju solidarnost sa izbeglicama.

Što se tiče referenduma u Velikoj Britaniji, Junker je naglasio da se radi o „ne tako lepom trenutku“, koji treba prevazići.

Naši britanski prijatelji moraju znati da neće imati pristup zajedničkom tržištu, ako ne obezbede slobodno kretanja radne snage", poručio je on.

Na kraju govora Junker je aludirao i na nameru da ostane još jedan mandat na čelu Evropske komisije.

On je kazao da su predsednici Evropske komisije svakih pet godina gosti Foruma u Alpbahu i da će to tako i ostati u budućnosti, a da on planira da dođe još jednom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Junker za zajedničku evropsku vojsku

Izvor: Blic, 21.Avg.2016

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izrazio je danas u Alpbahu u Austriji nadu da će uslediti dalja integracija EU, dodajući da je neophodna zajednička spoljna i odrambena politika, jer bi u suprotnom bila ugrožena uloga Evrope u svetu...Konačni cilj, prema njegovim rečima, treba jednog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.