Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Jan.2019, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Junker: Nema kompromisa u borbi protiv korupcije

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je danas u Bukureštu da "ne postoji kompromis" u borbi protiv korupcije, u govoru kojim je obeleženo rumunsko preuzimanje predsedavanja Evropskom unijom.

"Da, EU je pravila kompromise, ali kada se radi o ljudskim pravima, o pravnoj državi, o borbi protiv korupcije, ne može biti kompromisa", rekao je Junker pred više visokih rumunskih zvaničnika. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Rumunija je na meti kritika Brisela zbog kontroverzne reforme pravosuđa koja dovodi u opasnost borbu protiv korupcije i slabi pravnu državu.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je izrazio žaljenje jer "neki u EU misle da je delovanje van okvira propisa znak snage". "Oni greše, to je znak slabosti", naveo je Tusk.

On je, u obraćanju na rumunskom jeziku, pozvao Rumune da brane "temelje evropske političke civilizacije - slobodu, integritet, poštovanje istine u javnom životu, pravnu državu, Ustav".

"Evropska komisija je prijatelj Rumunije, u šta neki u ovoj zemlji ponekad sumnjaju", naveo je u svom govoru Junker.

Predsednik rumunskog parlamenta i lider vladajućih socijal-demokrata Liviu Dragnea nije bio prisutan na skupu.

On je pred evopskim sudovima pokrenuo postupak protiv Evropske komisije ocenjujući da pretpostavka nevinosti nije bila dovoljno poštovana u istrazi za navodnu prevaru s evropskim fondovima za koju se sumnjiči.

Rumunska premijerka Vjorika Dančila je rekla da želi da njena zemlja bude tretirana s poštovanjem, nakon što je Junker krajem decembra izrazio sumnju u spremnost Rumunije da predsedava EU.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.