Joksimović: Deo IPA fondova za reforme

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2015, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Deo IPA fondova za reforme

Deo sredstava pretpristupne pomoći EU Srbiji (IPA2) za 2015. biće namenjen budžetskoj podršci reformama upravljanja javnim finansijama i državne uprave, rekla je danas ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

"Jedan deo sredstva IPA 2015, mislim značajan deo, dobićemo kao budžetsku podršku, posebno za upravljanje javnim finansijama i u širem kontekstu reformu javne administracije", rekla je Joksimovićeva na skupu o iskustvima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Poljske u korišćenju evropskih fondova.

Ona je ponovila da će Srbija u budžetskom periodu 2014-2020. moći da računa na oko 1,5 milijardi evra iz IPA2, odnosno godišnje na oko 200 miliona evra.

Prema njenim rečima, dobro korišćenje pretpristupnih fondova važno je ne samo za unapređenje različitih segmenata društva već i za pripremu za korišćenje evropskih fondova pošto Srbija postane članica.

Joksimovićeva je podsetila da je Srbija dobila akreditaciju za decentralizovano upravljanje IPA sredstvima, odnosno postala je odgovorna za njihovo korišćenje.

"Mislim da tu imamo još posla da uradimo. Ne funkcioniše sve idealno, ali svakako ćemo raditi na unapređenju", rekla je ona.

Istakla je i da se, pošto će sledeće godine Srbija moći da raspisuje pozive za poljoprivrednike za korsicćenje fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj IPARD, ne sme gubiti vreme već da treba početi treninge i obuke za to.

Joksimovićeva je ocenila da je iskustvo Poljske dragoceno u reformama i korišćenju evropskih fondova, i dodala da ta zemlje, sada kada je članica EU, može da računa na 80 milijardi evra iz kohezionih fondova.

Ambasador Poljske u Srbiji Aleksander Hećko rekao je da Poljska "veoma snažno podržava" integraciju Srbije u EU i pozvao Srbiju da iskoristi iskustva i pomoć Poljske u različitim oblastima.

Hećko je rekao da je iskorišćenost sredstva iz pretpristupnih fondova za razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj u Poljskoj bila "107 odsto", objasnivši da joj je Evropska komisija, pošto je videla da Poljska efikasno koristi fondove, dodelila dodatnih 140 miliona evra.

On je rekao da su i u slučaju Poljske počeci bili teški, da su reforme bile "brutalne i šokatne za obične ljude" i da slično iskustvo očekuje i Srbiju.

"To je veoma težak momenat za društvo - kako održati entuzijazam i energiju a biti spreman na odricamja", rekao je Hećko.

On je istakao značaj dobre pripreme za korišćenje fondova, podsetivši da su u Briselu važne procedure i da "ne pomaže poziv od kuma".

Prema njegovim recicma, loše pripremljeni zahtevi biće "bačeni u smeće" a sredstva će morati da se vrate, ako dobro ne bude urađen obračun dotacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.