Jeremić odlazi, Tadić još nije odlučio?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Sep.2010, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić odlazi, Tadić još nije odlučio?

BEOGRAD -

Evropska unija (EU) ubrzo će "izvući" kandidaturu Srbije za članstvo iz arhive i staviti je na dnevni red zasedanja Saveta ministara 10. oktobra u Luksemburgu, pišu Novosti.

Pre toga, već u petak ili subotu, sa okupljanja šefova diplomatija zemalja članica EU, na popularnom "gimnihu" u Briselu, Beogradu će biti odato priznanje.

Upinik, pa za sto sa Prištinom?

Zatim će u oktobru čelnici EU dati zeleno svetlo Evropskoj komisiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za izradu mišljenja o srpskom zahtevu, na osnovu upitnika sa nekoliko hiljada pitanja na koja ćemo odgovarati, navodi list.

Srbija zvanično neće biti na dnevnom redu "gimniha", ali izvori iz belgijskog predsedništva EU kažu da će se ministri neformalno, i o tome konsultovati.

"Sporazum o pisanju zajedničke rezolucije je važan element i pozitivan korak u odnosima EU i Srbije", ocenio je za Novosti portparol ministarstva spoljnih poslova Bart Uvri.

S druge strane, Politika saznaje da bi dijalog Beograda sa predstavnicima kosovskih Albanaca, koji predlaže zajednička rezolucija Srbije i svih država Evropske unije (EU), trebalo bi da započne do kraja godine, ali se još ne zna gde, kada i o čemu će se razgovarati.

"Ne treba sumnjati da je Srbija napravila ogroman korak za svoju evropsku budućnost i budućnost čitavog regiona, pokazujući političku zrelost. Ponela se partnerski, a to je velika stvar", naveo je diplomatski izvor iz Brisela.

Ali, kandidatura nije u direktnoj vezi sa rezolucijom o Kosovu, navodi sagovornik lista.

"Srbija je ovim dogovorom sa EU jasno potvrdila svoju evropsku opredeljenost, i to je veliki plus", naveo je neimenovani diplomata.

Izvor lista podseća da dve države EU još nisu formirale vlade, Holandija i Belgija, pa bi rasprava o kandidaturi Srbije mogla da sačeka decembar, jer su mali izgledi da će se tehničke vlade baviti ovom odlukom.

"Ako me pitate kakvo je većinsko raspoloženje u EU prema zahtevu Srbije, odgovor je da preovlađuje stav da sa tim ne treba čekati", objasnio je izvor Politike.

Jeremić odlazi, Tadić još nije odlučio?

A, list Danas saznaje da predsednik Srbije Boris Tadić još nije doneo odluku o tome da li će Vuk Jeremić ostati ministar spoljnih poslova i navodi da će se Tadić sastati sa Jeremićem odmah po njegovom povratku iz Njujorka.

List navodi da će Tadić i Jeremić razgovarati o tome da li će biti promena na čelu Ministarstva.

Jeremićevu ostavku ovih dana su zahtevali opozicione Liberalno demokratska partija i Nova Srbija, a i lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić rekao je da će zahtevati da premijer Mirko Cvetković i Jeremić odu s funkcija u slučaju "poraza" srpske rezolucije u UN.

Planirano je da Jeremić otputuje iz Njujorka odmah po završetku glasanja o zajedničkoj rezoluciji Srbije i EU u Generalnoj skupštini UN i jedna od njegovih prvih aktivnosti biće susret sa Tadićem, navodi Danas.

Kako je Danasu rečeno iz izvora u srpskom državnom vrhu, Boris Tadić još nije doneo odluku da li će Vuk Jeremić ostati ministar spoljnih poslova.

U ovom trenutku su otvorene sve opcije - da Jeremić zadrži tu poziciju, da Tadić zatraži da se povuče, ili da šef diplomatije sam podnese ostavku.

Opcija koja nijednog trenutka nije bila u igri jeste da se Jeremić povuče sa funkcije dok je u Njujorku, jer bi njegova eventualna ostavka pred samo zasedanje Generalne skupštine UN bila skandal, rekli su dobro obavešteni sagovornici lista.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.