Jeremić: Status kandidata za EU malo verovatan

Izvor: S media, 16.Jan.2012, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Status kandidata za EU malo verovatan

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je da je malo verovatno da će Srbija dobiti status kandidata za članstvo u EU u martu ako se ponovo kao uslov postavi odustajanje od Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

"Ako ponovo u martu (kada Evropski savet odlučuje o statusu kandidata) taj uslov bude ispostavljen Srbiji, onda mogu da kažem da je vrlo malo verovatno da ćemo dobiti kandidaturu", kazao je Jeremić Radio televiziji Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u ponedeljak uveče.

Jeremić: Prioriteti EU, reforme, region i Kosovo (VIDEO)

Terci: Srbija što pre u EU

SPO: Nećemo "Oluju" na Kosovu!

On je rekao da je to bio uslov koji Srbija nije mogla da prihvati ni u decembru, kad je Evropski savet odlučivao o statusa kandidata Srbije za članstvo u EU.

Prema njegovim rečima, državni organi će u narednim nedeljama činiti sve da se pred Srbiju ne postave uslovi koje, kako je rekao, nije moguće ispuniti.

"Ako budemo uspešni, onda će kandidatura biti u martu, ako ne, onda u nekom drugom trenutku", kazao je Jeremić i dodao da u ovom trenutku ne bi bilo zahvalno predvidjati da li će Srbija u martu dobiti status kandidata.

On je rekao da je vlada obezbedila kontinuitet u spoljnoj politici i da je dosledna svojim ciljevima, medju kojima su evropski proces, regionalna harmonija, pravično i održivo rešenje za Kosovo i produbljivanje ekonomske saradnje sa svetom.

"Bez obzira šta moze da se dogodi na sledećim ili drugim izborima mozemo očekivati kontinuitet spoljne politike", kazao je Jeremić.

On je kazao da je Srbija u diplomatskom i ekonomskom smislu danas dosta vidljivija nego što je bila ranije i izrazio očekivanje da će u nekoliko narednih nedelja biti potvrdjena kandidatura Srbije za predsedavanje OEBS-u.

Jeremić je najavio da će ekonomska diplomatija u narednom periodu biti prioritet Ministarstva spoljih poslova i dodao da država sada ima "daleko veći uticaj na ekonomiju nego što je to bilo prethodnih decenija".

(Beta)
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.