Jasno da će biti otvoreno još poglavlja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2016, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jasno da će biti otvoreno još poglavlja"

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt izjavio je danas da je Srbija ostvarila značajan napredak na putu ka članstvu u EU, da je jasno da će biti otvoreno još poglavlja u pregovorima, ali da je bitno da se nastavi sprovođenje reformi koje treba da transformišu zemlju.

Na četvrtim "Beogradskim dijalozima" pod nazivom "Evropa između nacionalizma, populizma i proširenja", koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su počeli danas u Beogradu, Benedikt je u uvodnom obraćanju rekao da se napredak Srbije na putu ka članstvu nastavlja.

"Otvaranje poglavlja je samo simbol za napredak. U narednih par godina ćemo imati veliki broj reformi koje se transformisati ovu zemlju, a sa naše strane i sa srpske potrebna je odlučnost da se krene napred. Takođe, jasno je da će biti otvoreno još poglavlja", kazao je.

Kako je objasnio, reforme iz poglavlja 23 (o pravosuđu i osnovnim pravima) i 24 (o pravdi, slobodi i bezbednosti) moraju da budu sprovedene.

Benedikt je pozdravio stav ministarke bez portfelja zadužene za evrointegracije Jadranke Joksimović, koja je navela da je EU najbolji projekat stabilnosti i mira posle Drugog svetskog rata, a da su Vlada i građani Srbije prepoznali evrointegracije kao mehanizam našeg unutrašnjeg razvoja koji nam daje stabilnost i izvesnost.

Prema njegovim rečima, Balkan je i dalje posvećen evrointegracijama, uprkos ekonomskim poteškoćama koje su nastale kao proizvod ekonomske krize.

Benedikt je rekao da ima puno pesimizma svuda u svetu, kao i onih koji predviđaju slom Evropske unije, čemu se, prema njegovoj oceni, treba suprotstaviti zdravim razumom.

"Ne treba da se plašimo nestabilnosti, ne treba da se plašimo budućnosti, već da je dočekamo sa optimizmom, jer ćemo optimizmom podići prepreku tim populistima", rekao je i kao primer naveo predsedničke izbore u Austriji, na kojima je pobedio nezavisni kandidat Aleksander Van der Belen, jer su „ljudi došli do zaključka da je evropski pristup pravi pristup".

Kako je objasnio, populisti se najviše suprotstavljaju principima EU - zajedničkom suverenitetu, uzajamnoj toleranciji i kompromisu.

"Naš odgovor na populiste je da se pridržavamo ovih principa, mi ne možemo da odustanemo od njih, jer se za to borimo 40 godina", rekao je.

On je dodao i da je za funkcionisanje EU potrebna prekogranična saradnja, kao i unutarpolitička stabilnost unutar država članica.

Inicijativu "Beogradski dijalozi", koja se u Beogradu održava danas i sutra, organizuju Beogradski fond za političku izuzetnost i Forum Srbija Nemačka, u saradnji sa Vilfred Martens centrom za evropske studije, a uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Saveta Evrope.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Benedikt: Jasno da će biti otvoreno još poglavlja

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Dec.2016

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt izjavio je danas da je Srbija ostvarila značajan napredak na putu ka članstvu u EU, da je jasno da će biti otvoreno još poglavlja u pregovorima, ali da je bitno da se nastavi sprovođenje reformi koje treba da transformišu zemlju...Na...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.