Janukovič poziva na mir, EU pritiska

Izvor: Vesti-online.com, 21.Jan.2014, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janukovič poziva na mir, EU pritiska

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič pozvao je antivladine demonstrante na dijalog, kompromis i smirivanje situacije u zemlji, navodeći da sukobi između policije i demonstranata predstavljaju pretnju ne samo Kijevu, nego celoj Ukrajini.

Evropska unija zatražila je od Kijeva da povuče sporne zakone o ograničavanju prava na proteste, ističući da je ukrajinska Vlada, u nameri da uguši proevropske demonstracije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pogrešila što je donela represivne zakone.

 

Nakon sastanka ministara EU, saopšteno je da su ti zakoni u velikoj meri restriktivni i za medije, te traže da se ukrajinski zakoni usklade sa međunarodnim i evropskim standardima.

 

Viktor Janukovič

 

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je da je od velikog značaja da se sve strane uključe u dijalog. Komentarišući izveštaje da Vašington razmišlja o uvođenju sankcija Ukrajini, Eštonova je rekla da SAD razmišljaju o tome koji napori da se preduzmu za podršku narodu u Ukrajini, ali nije odgovorila da li bi to i EU isto mogla da učini.

 

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt smatra da je situacija u Ukrajini akutna i da je bitno da EU reaguje. Šefovi diplomatija EU ponovili su da je EU i dalje spremna da sa ukrajinskim vlastima potpiše sporazum o pridruživanju, prenose mediji.

 

Od ovog sporazuma predsednik Ukrajine je odustao u novembru prošle godine, a sukobi demonstranata i policije u Kijevu, gde ima više povređenih, zbog seta zakona o ograničavanju prava na protest traju više od 16 časova.

 

Novim setom zakona zabranjeni su svi vidovi antivladinih protesta, kao i nedozvoljeno postavljanje šatora i bina, a za kršenje javnog reda su propisane zatvorske kazne i do 15 godina.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.