Janša preti Hrvatskoj novom blokadom

Izvor: Press, 07.Jun.2010, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janša preti Hrvatskoj novom blokadom

Bivši premijer Slovenije i lider opozicije Janez Janša najavio je novu blokadu pregovora Hrvatske za ulazak u EU. On je to izjavio dan nakon što su Slovenci na referendumu podržali da se granični spor sa Hrvatima reši međunarodnom arbitražom, što je bio jedan od uslova za nastavak pregovora Hrvatske o pristupanju Uniji, blokiranih još 2008. godine. Prema navodima medija, Janša je najavio da će blokirati ulazak Hrvatske u EU prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ratifikacije pristupnog sporazuma u parlamentu.Njegove pretnje hrvatski državni vrh, međutim, nije shvatio ozbiljno. Hrvati procenjuju da ta pretnja može da postane realna jedino u slučaju da najveće evropske zemlje Nemačka, Francuska i Britanija ne budu zainteresovane za proširenje EU.
Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je za HTV da će sa Janšom pregovarati jer su oni iz iste političke porodice - Evropske narodne stranke.
- Ako sam se dogovorila sa premijerom Slovenije Borutom Pahorom, dogovoriću se i sa Janšom - uverena je Kosorova.
Ona je navela da je Pahor ponovio da Slovenija više neće blokirati pregovore o hrvatskom putu u Evropsku uniju.
Pozitivan odgovor na referendumu u Sloveniji pozdravili su i svi evropski političari. Strani mediji pišu da Hrvatska sada nema prepreka da postane 28. članica EU.
Inače, granični spor između Slovenije i Hrvatske vezan je za morsku granicu u Piranskom zalivu i četiri pogranična sela. Slovenija ima morsku obalu dugu manje od 25 kilometara i insistira da njene teritorijalne vode budu dovoljno široke da bi se stiglo do otvorenog mora. Hrvatska, s druge strane, tvrdi da se slovenačke teritorijalne vode završavaju daleko od otvorenog mora, ali je Zagreb spreman da omogući slobodan prolaz kroz svoj deo Jadrana.
Nakon referenduma, granični spor dveju država rešiće međunarodna arbitražna komisija. Prema navodima analitičara, sam arbitražni sporazum napisan je dovoljno dvosmisleno da dopušta sve interpretacije, pa i onu da će Slovenija dobiti kontakt s otvorenim morem, samo je pitanje kakav će taj kontakt biti, teritorijalni ili će ona imati pravo korišćenja voda do otvorenog mora.  

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.