Jahjaga za reciprocitet sa Srbijom

Izvor: B92, 14.Feb.2012, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jahjaga za reciprocitet sa Srbijom

Priština -- Kosovo na regionalnim skupovima treba da bude predstavljeno imenom kojim je priznato od strane 87 država sveta, kaže predsednica Kosova Atifete Jahjaga.

Ona je tokom susreta sa posrednikom EU u dijalogu Beograda i Prištine Robertom Kuperom kazala da u odnosima Kosova i Srbije treba ostvariti reciprocitet.

Sastanku su prisustvovali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i specijalni izaslanik EU za Kosovo Samuel Žbogar i direktor za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Fernando Đentilini.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga je istakla da je važno da se sa Srbijom razgovara o pitanjima od zajedničkog interesa i da rezultati tih razgovora treba da budu u skladu sa najboljim evropskim standardima i praksom i da njihovo ostvarivanje garantuje EU, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ocenivši da je bilo napretka u dosadašnjim razgovorima Prištine i Beograda, posrednik EU Robert Kuper se interesovao za stav predsednice Jahajaga u vezi sa regionalnim predstavljanjem Kosova.

Tokom dana Kuper se sastao i sa šeficom prištinskog pregovačkog tima i zamenicom premijera Editom Tahiri, ali sa tog sastanka nije bilo saopštenja niti izjava.

Kuper i Tahiri sastali su se u pokušaju da približe stavove o rešenju za regionalno predstavljanje Kosova, što je uslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Edita Tahiri prethodno je u izjavi za dnevnik "Ekspres" iznela identičan stav koji je predsednica Jahjaga saopštila nakon susreta sa Kuperom - da je za kosovsku vladu jedino prihvatljivo rešenje koje je u skladu sa "ustavom republike Kosovo i nacionalnim interesima".

Podsetimo, dijalog Beograda i Prištine u prekidu je više od dva meseca, jer dve strane ne mogu da se slože oko načina na koji će Kosovo biti predstavljeno na regionalnim i međunarodnim skupovima. Beograd insistira da ispod imena Kosovo stoji i natpis - rezolucija Saveta Bezbednosti UN 1244 - dok Priština to zasad odlučno odbija.

Aktivisti Samoopredeljenja uhapšeni zbog grafita

U vreme dok je šefica kosovskog pregovaračkog tima razgovarala s Kuperom pripadnici pokreta Samoopredeljenje su na zgradi Vlade u Prištini ispisali parolu "Kosovo republika" zbog čega je kosovska policija uhapsila osam aktivista tog pokreta.

U brutalnoj policijskoj intervenciji uhapšeni su Frašer Krasnići, Krešnik Ahmeti, Valjdrin Ahmeti, Salih Ziba, Gezon Kastrati, Zdjim Hiseni, Ljuljzim Đaka i Arbenor Dehari, saopšteno je iz Samoopredeljenja.

Kako su izjavili za prištinske medije, aktivisti su se tom akcijom suprostavili pokušajima Vlade Kosova da se odrekne naziva Republika u razgovorima o regionalnom predstavljanju Kosova.

Samoopredeljenje se protivi pregovorima Prištine i Beograda i zahteva da uslov za razgovore bude priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije.

Koha: Pritisak na Prištinu

Komentarišući Kuperovu posetu Prištini, tamošnji dnevni list "Koha ditore" piše da njegov dolazak zapravo predstavlja pritisak da kosovske institucije prihvate kompromis koji pomaže Srbiji, odnosno da se prihvati kompromis na temu regionalnog predstavljanja Prištine.

Takav dogovor je, kažu u EU, "jasan uslov za Beograd da dobije status kandidata, ali je i u interesu Prištine", piše dnevnik.

Dodaje se da bi eventualni kompromis između Beograda i Prištine mogao da se koristi kao rešenje i za Evropsku uniju, koja zbog činjenice da pet država nije priznalo Kosovo, ne može da potpiše sporazume sa Prištinom pod nazivom Republika Kosovo.

Iako su neki ambasadori zapadnih zemalja na Kosovu kazali kako i njihove zemlje učestvuju na sastancima, a da im se ne spominje puni ustavni naziv, činjenica je da se u sporazumima i dogovorima koje potpisuju sa EU predstavljaju ustavnim imenom.

Diplomate u Briselu veruju da će, ukoliko Kuper postigne kompromis između Beograda i Prištine, i Nemačka popustiti i Srbija odobriti status kandidata 28. februara.

Očekuje se da kosovska strana bude pod pritiskom da u predstavljanju u fusnoti prihvati spominjanje Rezolucije 1244 UN. Kao "olakšanje" za Prištinu pominje se da će u fusnoti biti navedeno i mišljenje Međunarodnog suda pravde.

Takva formula je, kako piše "Koha ditore", sada prihvatljiva za Boegrad, jer je prihvaćen zahtev da se obavezno pomene Rezolucija 1244.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.