JEREMIĆ POZVAO NA PODRŠKU EVROINTEGRACIJAMA

Izvor: Kurir, 24.Jan.2011, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JEREMIĆ POZVAO NA PODRŠKU EVROINTEGRACIJAMA

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da bi u 2011. godini trebalo da prestanu unutrašnji politički sukobi oko evrointegracija, jer se i protivnici i pobornici tog procesa mogu složiti oko činjenice da je primena evropskih standarda korisna za srpsko društvo.

Jeremić je, na predstavljanju novog broja časopisa "Izazovi evropskih integracija", rekao da su i podrška evrointegracijama i protivljenje pridruživanju Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << EU dva legitimna politička stanovišta, ali da su nekritički evroentuzijazam i kategorički evroskepticizam dva štetna ekstrema.

"Ne treba kriti da je put pred nama težak put, nismo na početku tog puta, ali smo još daleko od kraja, ulazimo u vreme kada sebi ne možemo da priuštimo unutrašnje sukobe kada je reč o procesu evrointegracija", rekao je Jeremić, i naglasio da će uspešnost evrointegracija u ovoj godini zavisiti ne toliko od aktivnosti srpske diplomatije koliko od unutrašnjih reformskih kapaciteta.

Srpskom društvu je, kako je rekao, potrebno manje emocija u unutrašnjem političkom dijalogu o evrointegracijama, a više pragmatizma i racionalnog poimanja vrednosti i značaja primene evropskih standarda za razvoj srpskog društva.

Šef srpske diplomatije je ocenio da je moguće postići unutrašnji politički konsenzus po pitanju značaja vladavine prava, održivog ekonomskog razvoja i efikasnije administracije, a to su značajni segmenti reformskog procesa u postupku pridruživanja EU.

"Diplomatija će nastaviti da stvara dobru sliku o Srbiji i regionu, a odnosi u regionu su u ovome trenutku najbolji od početka jugoslovenske krize, čemu je i Srbija dala veliki doprinos", kazao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, glavni spoljnopolitički cilj Srbije u 2011. je sticanje statusa kandidata za članstvo u EU do kraja godine, a potom i brzo otpočinjanje pregovora o članstvu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.