J. Joksimović: Solidna dinamika SRB na putu ka EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2017, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

J. Joksimović: Solidna dinamika SRB na putu ka EU

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova Estonije, države koja u julu preuzima šestomesečno predsedavanje EU, Svenom Mikserom o procesu evropskih integracija Srbije, reformama koje se sprovode, situaciji u Evropskoj uniji i prioritetima Estonije tokom predsedavanja Unijom.

Jadranka Joksimović zahvalila je Svenu Mikseru na podršci koju Estonija pruža Srbiji u procesu pridruživanja, saopšteno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je iz Vlade Srbije.

Naglasila je da je do sada otvoreno osam poglavlja - od kojih su dva privremeno zatvorena, i da će do kraja godine država tehnički biti spremna za otvaranje još nekoliko.

Ministarka je ocenila i da dosadašnje aktivnosti u procesu evrointegracija potvrđuju postojanje solidne dinamike na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Objasnila je da je članstvo u EU strateški interes Srbije i da su reforme koje se sprovode najbolji mehanizam unutrašnjeg razvoja zemlje.

Ministarka zaužena za evropske integracije navela je da je Srbija u dijalogu sa Prištinom pokazala jasnu posvećenost koja je u funkciji očuvanja stabilnosti. Joksimović je ukazala da Priština nije uradila skoro ništa na formiranju Zajednice srpskih opština.

Srbija je istovremeno, rekla je Jadranka Joksimović, posvećena regionalnom razvoju i stabilnosti. Ministarka, međutim, očekuje da identičan pristup pokažu i svi ostali u regionu. Ministri Mikser i Joksimović složili su se da je neophpdno da Evropske unija pošalje jasnu poruku koliko je konstruktuvan pristup značajan za stabilnost.

Joksimović je potvrdila, da će Srbija u skladu sa obavezama, a u periodu do pristupanja EU, nastaviti da usklađuje sopstvenu spol?nu i bezbednosnu politiku sa Unijom. Istakla je, u tom smislu, da Srbija u mnogim segmentima - kroz učešće u vojnim i civilnim misijama značajno doprinosi zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici.

Ministar inostranih poslova Estonije Sven Mikser ocenio je da je Srbija, u kontekstu evropskih integracija, na dobrom putu.

Napomenuo je da Talin snažno podržava jasnu želju i volju Beograda da postane deo EU, u skladu sa ispunjavanjem standarda.

Napomenuo je da je Estonija jedna od država koja je članstvo u EU iskoristila za veliki napredak i ekonomski razvoj. Mikser je pohvalio rezultate Srbije u dosadašnjem procesu evropskih integracija, sa posebnim akcentom na reforme koje se u svim segmentima društva sprovode.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Solidna dinamika na putu ka EU: Članstvo u Evropskoj uniji strateški interes Srbije

Izvor: BKTV News, 25.Apr.2017

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar spoljnih poslova Estonije, države koja u julu preuzima šestomesečno predsedavanje EU, Sven Mikser razgovarali su danas o procesu evropskih integracija Srbije, reformama koje se sprovode, situaciji u Evropskoj uniji i prioritetima...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.