Izvoz tekstila vredi 800 mil. USD

Izvor: B92, 11.Sep.2011, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvoz tekstila vredi 800 mil. USD

Beograd -- Vrednost izvoza tekstilnog sektora u Srbiji za sedam meseci ove godine premašila je 500 miliona dolara, što je na nivou čitave 2010. godine.

Očekuje se da bi do kraja 2011. mogla dostići čak 800 miliona dolara, izjavila je Vesna Vasiljević iz Privredne komore Srbije (PKS).

Od januara do kraja jula 2011. u tekstilnoj industriji ostvaren je izvoz od oko 354,3 miliona dolara, a u industriji kože i obuće skoro 178 miliona dolara, rekla je Vasiljević.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Vasiljević je istakla da 70 odsto srpskog izvoza tekstila, kože i obuće ide u Evropsku uniju (EU).

Gotovi odevni predmeti su posle stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini tekstilom sa EU, jula 2005. postali veoma važan izvozni proizvod iz Srbije, odmah posle gvožđa, čelika, povrća i voća.

U proteklih šest godina stalno se beleži suficit u spoljnotrgovinskom prometu tekstilnog sektora Srbije sa EU od nekoliko desetina miliona dolara, dodala je Vasiljević.

Stupanjem na snagu prelaznog trgovinskog Sporazuma sa EU, kao i Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Turskom, obezbeđen je pristup preduzetnicima ovog sektora tržištu od blizu 600 miliona potrošača.

Ekonomska i finansijska kriza kao i događaji u zemljama Severne Afrike sa kojima je EU imala uspostavljenu dijagonalnu kumulaciju porekla roba još od 2005. i 2006, naterala je kupce iz najveće regionalne integracije na svetu da svoje proizvodne naloge iz tog dela sveta smanje, a proizvodnju tekstila preusmere i na područje zemalja Balkana, zaključila je Vesna Vasiljević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.